Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Umístění habru vedle plotu

Od: lukaspavelcik odpovědí: 16 změna:

Ahoj.

Dodělal jsem plot a nyní bych rád vedle něj vysadil habr. Na netu jsem se dočetl, že je potřeba mezi plotem a živým plotem udělat mezeru kvůli střihání, ale vadí mi na tom, že se připravím o velkou část zahrady. (délka živého plotu bude cca 50 metrů)

Moje idea byla, že habry vysadím hned vedle plotu a budu je zastřihávat zvenky, ale nejsem si jist, jak to půjde a jak to bude vypadat v praxi.

Můj plot je tvořen z podhradbových desek, které jsou částečně v zemi a plotových 3D panelů. Ilustrační foto níže.

Díky za postřehy.

Umístění habru vedle plotu

16 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Když jsme vybudovali bazén na naší malé zahrádce, vysázeli jsme podél plotu řadu tůjek. Po létech velmi zasahovaly a ubíraly místo ze zahrádky, tak jsme je porazili a na plot dali zelenou textilii. Známí to vyřešeli, že dali podél plotu řadu sazeniček břečťanu a paní neustále výhony proplétala pletivem, až mají hustý zelený živý plot, břečťan je neopadavý, vypadá to moc pěkně.

hodnocení

2x
Vámi uvedené informace jsou na netu psané s ohledem na to, že není často možné se pohybovat po pozemku sousedů a zároveň, že je občas nutná údržba plotu. K plotu nelze živý plot zasadit těsně, protože rostliny nelze stříhat hned u kmínku. Každá musí mít svůj širší prostor, aby střih byl z obou stran stejně daleko od základu rostliny. Ta dobře obrůstá na drobnějších větvičkách které jsou dále od základního nejtlusčího kmínku. Jinak by Vám úplně zarostla celý plot. Větvičkami by plot mohla i poškozovat. Případná likvidace rostlin vrostlých do plotu je náročnější.
Konkrétní vzdálenosti od plotu pro můj živý plot byly naopak menší, než by rostlina potřebovala. Já mám ale spiraea van houttei, ta má převisy nestříhaná a rozlehává. To uvádím jen pro příklad. Časem přes plot zasahovala i do silnice. Tak bych přeci jen promýšlela, proč právě u Vámi vybraných rostlin píší určité vzdálenosti a ty je vhodné alespoň částečně respektovat. A podle svých možností si je můžete trochu přizpůsobit. U rostlin záleží i na určité košatosti, hustotě růstu větviček, pak je živý plot hezký.
Pro ušetření místa na zahradě jsou možné i varianty jako přisadit k plotu pnouci rostlinu. Přísavník bych nedávala, časem roste strašně rychle, plazí se hodně po zemi a v zemi zakořeňuje. Takze vyžaduje neustálou kontrolu a řez. Ale spíše pnoucí hortenzii, existují i s bílozelenými listy. Nebo vyzkoušet klematis, to je ale mnohem dražší výsadba. Likvidaci plotu ale snese dobře jen klematis, který stačí ustřihnout. Péče o takové rostliny je snadná, ale hortenzie plot může poškodit, je dost mohutná. Břečťan se po plotu pnout nějak nechce.

terk
hodnocení

0x

Já vám neporadím, taky jsem řešila, že pokud chcete krycí živý plot, musíme "obětovat" půdu. Lepší je asi udělat rovnou kvalitní krycí plot, sousedka si udělala zrovnma tento a já mám pocit "jakoby tam žádný plot nebyl" :) Také jsem zvedava na názory ohldně živých plotů.

jiofa
hodnocení

0x

Počítejte s tím, že pokud má být živý plot z habru kvalitní, potřebujete cca 120-150 šířku v základě. Tak si lehce spočítáte kam vsadit a to nepočítám prostor pro střih a udržbu plotu. K takovému habrovému plotu se nedělá další natož k tomu co je na fotografii. Pokud chcete stříhat víc než postupně doroste létama na zmíněnou šířku, tak počítejte, že po letech tam budete mít většinou holé klacky pokud budete stříhat víc než je optimální řez. Na 50 metrech, no to si dáte a ten "bordel" z listí až začne foukat silný vítr. Jinak z habru je plot pěkný ale vše musí mít dobré stanoviště.

tm
hodnocení

0x

Budu také sázet plot z habrů, ovšem bez neživého plotu. K té hrůze - plot jak pro výběh s medvědy (ikdyž pořád to vypadá líp než napínací drátěnka za stovku metr) bych to dal cca 0,5 - 0,7 m od plotu - pokud tedy nevadí, že větvičky prorostou za plot a dostanete se k nim kvůli stříhání. Habr by se měl poměrně dobře obrůstat a jak někdo uvádí - holé kmeny a větve - habr vytváří krásné kmeny, tak nač je skrývat)) Plánuji pod habry vasadit nějaké trvalky (nejlépe něco lesního charakteru - např. stálezelené kapradiny), které porostou ca. do 30 cm výšky - ty zakryjí případné "holé" kmeny.

lukaspavelcik
hodnocení

Obrázek je jen ilustrační, mám celý plot v antracitu, který dobře ladí k domu a v kombinaci s živým plotem je to hezká kombinace (viděl jsem na vlastní oči). Jde mi o tu vzdálenost od plotu...

tm

Dal bych to 0,7 od plotu - resp. měl byste to dávat asi ve dvou řadách. Habr by měl být strom, co se rychle větví, takže bych se nebál toho, že bude trochu asymetricky střižený. Na zahradě jsme měli smrk, který se z jedné strany podél cestičky stříhal na 20 - 30 cm, na opačnou stranu rostl klidně metr. On si s tím poradí. Najděte si vlajkový strom a uvidíte, jak zvládne růst strom v extrémních podmínkách pouze do jedné strany od kmenu))

liska5
hodnocení

0x

Tak tam vysaďte něco subtilnějšího, co vyroste max do 2 m, dá se tvarovat, stříhat, vypadá dekorativně,je odolný, netrpí chorobami a případně poskytne ovoce. Takže navrhuji muchovník, keřový. Amelanchier. Když vidím tu půdu tam. tak bych mu udělala větší jamku a do ní kvalitní zeminu, ať má živiny. A dala bych klidně dva, různé odrůdy, kvůli jiné barvě listí a jeden může plodit trochu dřív...

tm

To je prý ilustrační foto... jinak souhlas. Pokud má pán obavy o ztrátu pozemku, vysazením něčeho plodného by bylo také řešením. Na plot dát břečťan a před plot borůvky, rybízy, muchovník... borůvka má na podzim krásně zbarvené listy.

liska5

S tím břečťanem bych váhala, ten, jak se rozjede, tak to pak je boj. Ten se vydá i na sousední pozemek...

hodnocení

0x

Před sázením si přečtěte paragraf v občanském zákoníku o vzdálenosti výsadby od hranic pozemku. Aby vás časem nepřekvapilo, že budete muset vše zase pokácet.

minsk
hodnocení

0x

Jenom z těch 50 metrů mě už bolí ruce.

Jeden druh habru se stříhá 1 krát v roce a druhý musíte dvakrát, tak si vyberte alespoň to jednodušší.

Zamyslete se, čí je vedlejší pozemek. Pokud ho někdo koupí, postaví dům, udělá zahradu, tak mu budete lézt každý rok na pozemek, abyste ostříhal?

Je to velice nemilé /mám od souseda tůje/, nikdy nevysbírá drobné větvičky, mám u plotu kytky, tak se tam proplítá mezi nimi.

Ano, udělejte si odstup a stříhejte svoje stromečky na svém pozemku. Že si uberete trošku půdy? Ono to zase tak horký nebude, stejně tam budete mít zřejmě trávník.

tobudesranda
hodnocení

0x

Minimální vzdálenost 1,5m, podle výšky i více.

Jinak soused vám to časem vysvětlí tak, že to odstraníte.

floro*
U živého plotu toto neplatí.
liska5

Možná neplatí, ale stínit mu to může.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]