Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Další poškozené borovice ..Čím?

Od: doutnak® odpovědí: 20 změna:
Ahoj..Jak už jsem psal.. Alespoň na mé zahradě se letos daří především škůdcům a chorobám :( Neví někdo,co je s těmito borovicemi? Přežijí to? Žádného škůdce na nich není vidět.. Díky moc za rady
Další poškozené borovice ..Čím?
Další poškozené borovice ..Čím? #2

20 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

spu
hodnocení

4x

S největší pravděpodobností jsou borovice napadeny sypavkou borovou (Lophodermium pinastri), což je houbové onemocnění, které se šíří za deštivého a teplého počasí. Masové rozšíření této choroby má na svědomí počasí v posledních letech, které lze popsat jedním slovem jako extrémní. Velké teplotní výkyvy, odlišný průběh teplotních křivek v jednotlivých měsících v porovnání v dlouhodobými průměry, sucho a horko v jarních měsících (borovice v této době právě raší), větrné počasí, bezmrazé zimy. Tyto podmínky přirozeně oslabují odolnost stromů, které potom snáze podlehnou napadení chorobami i škůdci.

liska5

Je to tak. Sypavka. Právě řešíme totéž. Začátkem léta začala reznout obrovská /30m/ borovice v sousedství za plotem a v půli srpna se to objevilo na naší dvoumetrové. Zatím jsem se zmohla akorát tu naši zalít hořkou solí.

hodnocení

Díky..A může to být ta samá houba, která se drží na Jalovci? Ta která je vlastně nositelem rzi hrušňové.. Máme..resp.na jaře jsme měli totiž Jalovec tou houbou obalen..pak se změnila ve sliz a nakonec jakoby zmizela,ale kmen je takový znetvořený v těch místech

@liska5

pomůže ta hořká sůl, jaký je výsledek?

liska5

Hořká sůl může jen zvednout kondici stromu, doplnit mu výživu. Ale na chorobu přímo není. A efekt Vám nepovím. Zalila jsem ji teprve před pár dny. Není to doma, ale v práci, v hotelové zahradě. A rez hrušňová na jalovci je zase něco jiného.

liska5

Na Wikipedii jsou na sypavku borovic vypsané fungicidy, vesměs pro prevenci. Hned zítra něco z toho koupím.

st
hodnocení

0x
Jehličnany v této době ničí i psi, kteří chodí močit na stromy. Lezou do Roundupu, potom močí na stromy. Je od nich často i žlutá tráva.
pckop1

Už jste se s tím někde léčil?

liska5

To ta moč je agresivní, jakýpak Roundup. *alene* Představuji si, jak v něm courají *smich*

Moč může při trvale opakovaném zasažení keříky popálit.To jsem zažila u koncové tújky.

hodnocení

Já mám fenu.Takže ta nedočůrá na strom..čůrá vsedě.. Ale když jsme měly psa,tak počůraná část túje zčernala..
st
Na názvu chemického postřiku s glyfosátem nezáleží. Léčit by se měli i ti, co to všude bezohledně stříkají.
video.aktualne.cz/...
Plevel se může hubit i vařící vodou, horkým vzduchem, mechanicky.
hodnocení

Jste opravdu mimo..Tady se neřeší plevel,ale škůdce.. respektive houba, která ničí stromy.Není to houba, která roste ze země a dá se vytrhnout jako plevel.Plíseň na nohou je taky druh houby a musí se ničit chemicky.Tím se nezastávám lidí, kteří opravdu všude a všechno ničí a řeší chemií.Bohužel některé věci se bez chemie neobejdou.
hodnocení

Navíc..kde jste viděl lézt psy do Roundupu? Ten se po nastříkání vsákne do zelené části rostliny a ta ho "vstřebá" a uhyne.Zbytek oschne..toho Roundupu.Kdyby se pes coural v trávě hned po aplikaci,tak se otráví, protože vše olizuje a trávu často žere kvůli trávení.Okolo kolejí se aplikuje Roundup neředěný,aby to "zabralo" a známému se takto pes otrávil..
liska5

On se občas najde někdo, kdo ulítne od tématu. Je to houbová choroba, které přispělo mokro a relativně teplo. Těch fungicidů je víc, třeba Dithane, možná by pomohl i Kupricol, ale dnes jsem se koukala, v obchodech nic moc. Tak akorát na zeleninu. Taky doporučují postřik proti sypavce opakovat každých 14 dnů, takže brát větší balení. Tak jsem akorát obrala rezavé jehlice, shrabala pod stromkem a spálila to. Ten obří napadený strom v sousedství ale nikdo nepostříká, nepohrabe pod ním, tak nevím...

hodnocení

0x

Docela by mne zajímalo, jestli se na to podívá i nějaký odborník. Na ty stromy myslím, ne na internet ..

V Praze je toho taky plno. A když byla posledně ta kalamita, co zlikvidovala skoro všechen smrk pichlavý (stříbrný) - nějak jsem nezachytil žádný odborný posudek. Jen povídánky z wikipedie o tom, co to většinou bývá ..

liska5

Co to dříve udržovalo na uzdě, byly paradoxně sirné exhalace. Za mého dětství byly např. hruškové aleje na Mostecku bez té hrozné rzi hruškové, co má mezihostitele na jalovcích. Léčily je smogové situace.

honzin*

Já tedy v tom nic zvláštního nevidím. Stromy jsou také živé organismy a u všech platí, že oslabený organismus má oslabené ochranné mechanismy. V minulých letech byl velký nedostatek vody v půdě a bylo zcela evidentní, že stromy jsou velmi oslabené. Bylo jen otázkou času, kdy je začne, ve velkém, decimovat např. kůrovec nebo mšice smrková. Ale i vlastní sucho - hlavně borovice, u kterých se ukázalo, že mají hlubší kořeny, ale ne dostatečně, aby dosáhly na nízké úrovně vody v minulých letech. Různé choroby a neduhy bohužel postihují i buky.

hodnocení

0x

Také to máme , ani hořká sůl, ani hnojení nepomáhá... :(

hodnocení

Byl jsem v zahradnických potřebách a je na to jedině postřik.. Název teď nevím.. Zítra napíšu jak se to nazývá
hodnocení

Tak ten postřik se jmenuje ORTIVA..

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]