Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Ohraničení malin - čím?

Od: witch* odpovědí: 8 změna:
Ahoj. Může mi někdo poradit, co dát pod terén, aby maliny neodnožovaly stále dopředu? Za pár let odnožily o 2 metry dopředu. Mám tam nacpat obrubníky? Nebo jak jinak jim zabránit, aby mi nelezly tam, kde je mít nepotřebuji?
Předem děkuji za jakýkoliv tip.

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

5x

Plech, nopovka do hloubky min. 50 cm.

hodnocení

4x
Časem jsme došli k poznání, že ani použití zábran uložených v zemi úplně nezabránilo rozrůstání mimo ohraničené plochy.
Výhony vyšší okolo 1 - 1,5 metru se váhou plodů skláněly na bok, mimo "přidělený" prostor. Přezrálé plody spadly na zem a při vhodných klimatických podmínkách zakořenily.
Jak natruc jsme naopak měli problém vypěstovat sazenice záměrně ze semen jiných donesených chutných malin
witch*
hodnocení

To mi ani neřikejte! Nacpala jsem tam obrubníky s iluzí, že budu mít klid. Rozhodovala jsem mezi obrubníky a nopovkou. Jenže když vidím, co mi s nopovkou po letech dělá ozdobnice čínská, tak jsem se rozhodla pro obrubníky s tím, že to bude nejvhodnější řešení. Každopádně to mám hotové, ale radost se jaksi vytratila. *sok*
Bude vhodné okolí malin občas kontrolovat. Vytrhnout malý, slabý, čerstvý výrůstek ze semena bude jednodušší, než likvidovat podzemní kořeny a výhonky z nich, tzv. výmladky.
Soused čas od času zlikviduje přestárlou část maliniště, vyryje z něj pokud možno všechny staré kořeny a založí nové z vybraných částí mladých kořenů se silnými výhony.

hodnocení

2x

použili jsme igelit.pytle od střešní krytiny,několik otvorů v dolní části a zapustit do země (cca 80 cm),takže vznikl obrovský "květináč" maliny se držely uvnitř a nerozrůstaly se mimo

mh
hodnocení

0x
Dají se zakoupit eternitové šablony (dnes již střešní krytina bez nebezpečného azbestu) a zapustit je do země. Nám to pomohlo.

witch*
hodnocení

Moc Vám všem děkuji za odpovědi. Dala jsem tam obrubníky a děj se vůle boží. Můžu teď maliny podhodit kompostem, že jo? Ještě se zeptám Vás, co ohraničené maliny máte - plodí Vám stejně, jako když nebyly ohraničené? Sousedka mi tvrdila, že maliní prostě ohraničené být nechce a že nedá takovou úrodu jako když je volně. Což by mě dost mrzelo. Protože jsem sklízela maliny velké jako můj palec.

mil®
hodnocení

0x

Nám to podrůstá i pod 30cm hlubokým betonem u plotu. Takže stříhám co vyroste mimo.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]