Ahoj. Může mi někdo poradit, co dát pod terén, aby maliny neodnožovaly stále dopředu? Za pár let odnožily o 2 metry dopředu. Mám tam nacpat obrubníky? Nebo jak jinak jim zabránit, aby mi nelezly tam, kde je mít nepotřebuji? Předem děkuji za jakýkoliv tip.
Časem jsme došli k poznání, že ani použití zábran uložených v zemi úplně nezabránilo rozrůstání mimo ohraničené plochy. Výhony vyšší okolo 1 - 1,5 metru se váhou plodů skláněly na bok, mimo "přidělený" prostor. Přezrálé plody spadly na zem a při vhodných klimatických podmínkách zakořenily. Jak natruc jsme naopak měli problém vypěstovat sazenice záměrně ze semen jiných donesených chutných malin
witch*
To mi ani neřikejte! Nacpala jsem tam obrubníky s iluzí, že budu mít klid. Rozhodovala jsem mezi obrubníky a nopovkou. Jenže když vidím, co mi s nopovkou po letech dělá ozdobnice čínská, tak jsem se rozhodla pro obrubníky s tím, že to bude nejvhodnější řešení. Každopádně to mám hotové, ale radost se jaksi vytratila.
Bude vhodné okolí malin občas kontrolovat. Vytrhnout malý, slabý, čerstvý výrůstek ze semena bude jednodušší, než likvidovat podzemní kořeny a výhonky z nich, tzv. výmladky. Soused čas od času zlikviduje přestárlou část maliniště, vyryje z něj pokud možno všechny staré kořeny a založí nové z vybraných částí mladých kořenů se silnými výhony.
použili jsme igelit.pytle od střešní krytiny,několik otvorů v dolní části a zapustit do země (cca 80 cm),takže vznikl obrovský "květináč" maliny se držely uvnitř a nerozrůstaly se mimo
Moc Vám všem děkuji za odpovědi. Dala jsem tam obrubníky a děj se vůle boží. Můžu teď maliny podhodit kompostem, že jo? Ještě se zeptám Vás, co ohraničené maliny máte - plodí Vám stejně, jako když nebyly ohraničené? Sousedka mi tvrdila, že maliní prostě ohraničené být nechce a že nedá takovou úrodu jako když je volně. Což by mě dost mrzelo. Protože jsem sklízela maliny velké jako můj palec.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.