Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zlepšení stavu trávníku

Od: juelen odpovědí: 12 změna:
Dobrý den prosím poradil by někdo jaký postup zvolit při takové částečné rekonstrukce trávníku rozhodně ho nechci zakládat znovu a mít anglicky Trávníček jedná se o užitkovou část zahrady a však bych rád trávník posunul na lepší úroveň čili bych to chtěl stříknout selektivním herbicidem z vertikutovat a dosit travním semenem poradíte prosím jaký postup ( posloupnost) a bude vhodné se do toho pouštět teď na podzim děkuji mockrát tenkrát když jsem zakládal trávník tak jsem to zřejmě velmi přehnal s utužovací válce když jsem jednu trasu a od jsem projížděl třeba 8x tak aby to opravdu sedlo a již se to nepropadlo a nesedlo což sice funguje ale přijde mi to velmi u hutněné že to nemůže pořádně ani pobirat živiny a vsakovat vodu tak jak by měl to je problém toho že trávník v létě vůbec neroste pouze místy trsy jetele a podobně také je místy plazivý jetel což jsem si již vyhledal že značí nedostatek dusíku což napravím travními hnojivy jde mi hlavně o posloupnost prací vertikutátor mám travní semeno a hnojivo není problém dokoupit děkuji mockrát
Zlepšení stavu trávníku
Zlepšení stavu trávníku #2

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

floro*
hodnocení

3x
To, že trávník v létě neroste je tím, že při vyšších teplotách nad 25°C trávy přechází do dormance, tedy přestávají růst. Je to úplně normální životní cyklus. Naopak pestřejší travník co se týče druhů, hlavně tedy onoho jetele, zvyšuje odolnost trávníku, v létě vydrží déle zelený i při vyšších teplotách a pod. Takže zvažte, zda není lepší trávník pestřejší. Jetel má i hlubší kořeny, pomáhá půdu udržovat vzduchu přístupnější. Další věci je, že máte příliš nízkou výšku sečení. A podle barvy je opravdu zivinove na dně.
Pokud se vám zdá, že je povrch utuzeny, pak se provádí aerifikace a následně se plocha pohodlí pískem, aby se do dírek dostal a tím provzdušňovač. Je pak přístupnější pro vodu.
Co se týče vašeho dotazu. Ideální je prvně postřik, po 10 až 14 dnech vertikutace, ihned doseti a do hnojení dlouhodobým hnojivem. Teď se hnojí už ale podzimním, s vyšším podílem drazliku a nižším dusíku. Pokud jste už ale provedl vertikutaci, tak nestrikat. Vertikutace je pro trávník velký zásah a poškození vyžadující regeneraci, a postrik není v tomto vůbec ideální.

111®
hodnocení

2x
Vertikutace křížem a alespoň 3cm do země nyní na podzim prihnojit dradlikem pro vyxzrani. Pak a jaře znovu únor březen vyst trávu až vzejde prihnojit dusíkem třeba micovinou nebo cererit či travnijovr hnojivo

juelen
hodnocení

Takže postup je?
1.posekat
2. Po dvou dnech vertikutace?
3. Dosetí závlaha,hnojivo?
A bofix asi az na jaře nebo před dosetím?

juelen
hodnocení

Skutečně až 3 cm vertikutace? Abych neodepsal nože
floro*
Ano, to je nesmysl. Vertikutace se dělá jen pár mm do povrchu. Hlubší ošetření je aerifikace, která se dělá úplně jiným nářadím.

111®
hodnocení

0x
No bofixem můžete začít. Nože mi vydrží asi 2 roky, pak je nadvaruju. Buď chcete trávník prorezat nebo jen vycesat a na to jsou lepší draty

juelen
hodnocení

Dekuji ja do krize zvertikutoval,doseju semenem a rozmetadlem rozhodim cererit
111®

a nezapomeň to vyhrabat..

juelen
hodnocení

Jasný,vysal jsem to sekačkou a pak ještě pohrabal a na pohrabani toho bylo dost ještě z 200 mwtru ctverecnich cca asi 6 vaku sekačky. Pak jsem dosel 2.5 kg pytlem semene rozhazovacim strojkem a nasledne zahnojil celorocnim prirodnim hnojivem na vsechny travniky hnojivem na kterem psali ze je vhodne i na podzim a zitra ma prset tak snad idealka akorad ten vertikutator moc zem teda neprorezal jak to je uhutneny nekde drazky trosku jsou nekde ne ale vycesalo to fakt kvanta suchy trávy takove te plstě
floro*
Vertikutator je na vycesani stařiny, ne na pro řezání půdy. K provzdusneni slouží aerifikator, jak už jsem psala.

jabraka*
hodnocení

0x

Před vertikutací prosypat mletým dolomitem.vyhrabat a počkat až tráva obrazí.Posekat,když bude mít nad 5 cm.Pokud budou místa bez porostu,pak doset novou travní směsí.

JABRAKA

farm
hodnocení

0x

Můj trávník (10x10m) se naprosto zbláznil po používání strunové sekačky, ty malé kousíčky, co se po sekání nevyhrabou ale zapadají do trávníku, hnojí. Dále důsledně vyrývám pampelišky. A také kůrovec sežral okolní les, takže kořeny už nevysávají tolik z trávníku vodu (bříza v rohu zůstala). Typ "kvetoucí louka" se mi s tou sekačkou nedaří, čímpak to asi je...

Na jaře bylo tolik trávy, že to sekačka nepobrala - až nadvakrát. Důsledek: založený kompost.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]