Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Co je to za školní květinku?

Od: farm odpovědí: 19 změna:

Vedle budovy A VŠCHT je obruba = asi 3m široké záhony trvalek, zřejmě založené někým fundovaným, stálekvetoucí skvosty. Jedna kytka mi nedá spát: Už dlouho kvete, růžově, květenství je jako vzpřímená mimóza, tedy asi lata. Není to čechrava, je to vysoké asi metr a má to takové docela hezké oblejší lesklé jakoby dužnatější tmavší listy. Celé je to naprosto něžné býlí. Co to je, prosím?

19 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

futra
hodnocení

1x

Zkuste se kouknout na plamének ( phlox) ,vyšší rozchodník ,hortenzii latnatou, letní šeřík.

farm
hodnocení

U floxu a rozchodníku nesedí tvar květu, u hortenzie jsou podobnější ale nesedí listy. Dodělali tam záhon po stavební úpravě, kdoví jestli je to trvalka vlastně, je to tam první léto.

terk

Tak potom se optat ve škole, :) kdo se stará o záhonek.. A je to tedy v Dejvicích? popř. dojdu a vyfotím

terk

a Rdesno hlavaté to není?

liska5

V 19.16 jsem napsala, že je to mavuň. Mám takovou. Ještě přede mnou ji identifikovala Kami!

hodnocení

0x

Vložte foto květinky, budeme vědět víc. Podle pouhého popisu se máloco pozná. Jaga.

farm
hodnocení

Nemám bohužel mobil s technickou vymožeností přesunu obrazu. A strejda Gůgl rostlinu ne a ne vygůglit.. Trochu to možná vypadá takto modrastrecha.cz/...

Ale má výšku k metru.

Centranthus ruber - česky mavuň mívá i růžové květy. Mě se opiluje navzájem s bilokvětou variantou, květ semenáčků je pak světlejší. Má takové šťavnaté listy a je dost vysoká. Kvete pořád. To je ta rostlina z odkazu "Modrá střecha", její název jsem u fota nějak neviděla. Milují ji i motýli.
liska5

Porvrzuji. To na obrázku bude mavuň. Odolná medonosná trvalka. Mám dvě barvy šeříkové fialovou z koupených semen a právě tuhle. Sebrala jsem si semínka v arboretu Makču Pikču /Paseka u Šternberka, kousek pod hradem Sovinec/. Doporučuji návštěvu. Na jaře to kvete nejvíc. Jinak se jí daří na suchých lokalitách, jako je právě tenhle bývalý lom. Tam je do 60cm. Snadno vysemení po okolí.

farm
hodnocení

0x

Podle květů mavuň, jen lístečky se mi zdály dekorativnější, ne tak špičaté. Musím zkoumnout. naproti je zastávka MHD. Dík.

farm
hodnocení

Tak lístečky to má kulatější, tmavší, tlustší než mavuň. Dekorativní na pohled. Dokvítá to růžově vedle vysokého trsu žluté rudbeckie na kraji.

terk

Myslíte tuto rostlinu? Dnes jsem ji u VŠ vyfotila.

Co je to za školní květinku?
Co je to za školní květinku? #2
Co je to za školní květinku? #3
liska5

O něco výš, 14.9. v 15.56 ji máte v odkazu tazatelky. Bude to nejspíš Mavuň. Jen ty listy má širší.

terk

mavuň - ty listy se mi nezdají, ale možná ano..ale listy na foto jsou "kulatější" a bez rýh.

Listy jsou u té mavuně v pořádku. Na předposledním fotu je vidět, že jde o do sebe zapletené trvalky a mavuni patří ty lesklejší lístky trochu na pravé straně dole. Mají protáhlejší tvar.

terk

Když jsou to dvě trvalky, tak se mi moc líbí ty lístky, které k udajné mavuni nepatří. nevíte náhodou?

Na předposlední fotce mi rostlina tenkými větvičkami a stříbrnými listy připomíná eukalyptus. Je jich moc druhů. Je možné, že si někdo z dovolené loni přivezl semínka a semenáček zasadil do záhonku. Spíše bych nevěřila, že ta rostlinka zvládne naši zimu.
Existují aplikace, které umějí poznat rostlinu podle fotky. Tohle asi spíše zvládne jen odborník. Taky budu zvědavá.
farm
hodnocení

Je to přesně tahle rostlina, tenhle jedinec. Mně se líbí právě i těmi lístečky, všechny k rostlině patří, ale podle Googlu nejsou "mavuňové". Tam má mavuň listy vždycky špičaté a ne tak zabarvené do temna, to na fotce není moc vidět. Naopak květy "mavuňí"jsou. (Vis např flora-cs.com/... Tak co to tam roste? K eukalyptu velmi sedí lístečky, ale zdá se mi, že nikoli květ.

farm
hodnocení

Tak je to jasné, máte všichni pravdu. Byla to kvetoucí mavuň překrytá jinou rostlinou s dekorativnějšími lístky, prozkoumáno zblízka znovu. Geniální. VŠCHT zřejmě angažovala zahradníka. Dokonalý záhon. Díky.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]