Ahoj rádcové..Letos se mi nedaří.. Přikládám foto další napadené "rostliny" na mé zahradě.Víno je staré cca 8 let a letos mělo poprvé hrozny.. Jenže je to něčím napadené
Padlí révové. Podle těch tmavých fleků na letorostech. Takže příští rok preventivně stříkat až do doby, kdy začnou hrozny dozrávat. Pak už by je mohlo poškodit jedině vzhledově.
Ano. Plíseň šedá. Hroznové víno musíte stříkat ihned po odkvětu proti padlí a dále v letošních vlhkých podmínkách proti plísním. Teď už nic nezachráníte. Bohužel, jsou roky kdy se bez postřiku neobejdete.
Ach jo... mám velikou zahradu a letos jsou škůdci snad na všem..Budu si muset najmout zahradníka Ale díky
jiofa
Po odkvětu preventivně Kumulus. Později při vlhčím a teplém počasí Dithane a při zrání Champion na plísně. Vše to musíte zkušenostmi časem vypozorovat. Na jaře musíte udělat patřičný řez ( snad jej provádíte). Rovněž jsem měl starosti abych hrozny udržel bez plísně. (obrázek letoošní úrody).
Díky.No.. provádím "nějaké"zastřihnutí, ale asi to dělám špatně.. Nevím,jestli za víno ke zdi dát provázky po kterých by se ovíjelo anebo nějaký žebříček či mřížku ze dřeva.. Popravdě řečeno ..letos jsem ho zanedbal .Bylo spousty jiné práce
jiofa
K jaru, až bude bez listí, dejte celkové i detailnější různé foto. S řezem poradíme. Není to složité pokud není až moc zanedbané a není z toho doslova křoví. Tak na začátku března zde. Jofa. PS. Uděljte nějakou laťovou "soustavu" k uchycení nových výhonů.
jj, plíseň. Nestříkám. Teda z Moravy říká: Nestříkáš - nemáš.
Loni nám plíseň vzala všechno, letos to byl dobrý rok. Ukázala se až teď na konci. Dobrou prevencí je mít rostliny co nejvíce prostříhané až vyholené, aby po dešti velmi rychle schly. Nejlepší máme ve výpletu na pergole, kde kolem proudí vzduch. To co je u zdi je vždy horší, protože se tam drží déle vlhkost.
Mě se stříkání nelíbí - když si přečtete návod k postřiku plísní kolikrát se má stříkat a jaká je pak účinnost resp pravděpodobnost, že to bude ok, tak mi to přijde skoro stejné jako to nechat náhodě.
Letos to bez stříkání nešlo. I když se tomu vyhýbám, pohled na šedivé napadené hrozny mě donutil. Tak 3/4 úrody jsem zachránil, ale bylo to spíš podle odrůdy než podle polohy. Na plotě, kde byl průvan a mělo to líp osychat mi toho odešlo víc než o kus dál u zdi. A soused s jinými odrůdami u zdi na sejnou stranu přišel o všechno protože nestříkal.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.