Nejste přihlášen/a.
Již delší dobu mi žloutnou listy zamiokulkasu. Poté, co zežloutnou, tak uschnou. Nevíte, co to může způsobovat? Přijde mi, že je zalévám pořád stejně, výjimečně hnojím hnojivem pro pokojové zelené rostliny. Děkuji.
Příčiny žloutnutí listů
Zamiokulkasu žloutnou listy z důvodu nadbytečné zálivky (přemokření), nedostatečné zálivky (zasychání), někdy i kvůli nedostatečnému přihnojování nebo nedostatečné vzdušné vlhkosti, nevyhovujícímu substrátu a malému květináči. Vesměs se dá konstatovat, že ke žloutnutí listů dochází následkem špatné péče o rostlinu.
Záchrana
Pokud rostlině začnou žloutnout listy, je třeba zjistit, proč tomu tak je. Jestli z důvodu přemokření, zaschnutí, nedostatkem hnojení, nízkou vzdušnou vlhkostí, nevhodným substrátem nebo malým květináčem.
Pokud se jedná o přemokření, je třeba rostlinu okamžitě přesadit do nového substrátu. U zasychání postačí obnovit rostlině zálivku. A pokud je to nedostatkem hnojení, začněte přiměřeně přihnojovat. U nedostatečné vzdušné vlhkosti postačí rostlinu začít rosit. U malého květináče nebo nevhodného substrátu je třeba rostlinu přesadit do většího květináče a vhodného substrátu.
Zamio roste z takové brambory, která ho dlouho udržuje bez nároku na vodu. Jestli ta z přílišného vlhka začne hnít, tak listy žloutnou a vyvracejí se. Déle se drží vlhko, když je nižší teplota vzduchu. Druhá věc je, že nesnáší přímé slunko. Je to pokojovka na místa dál od okna. Takže kouknout na "bramboru".
Já si myslím, že zaléváte hodně. 6e jste rostlinu utopil. Vlastně se ještě zeptám-když listy zežloutnou, jsou suché nebo stále "masité"?
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.