Nejste přihlášen/a.
Dřív se na vyhledávači pod pojmem jitrocel kopinatý objevovaly fotky toho bachratějšího kulatějšího jitrocele což je asi jitrocel větší. Dneska už skáčou obrázky tak 50 na 50. Je to ale úplně fuk, sirup uděláte z obou. Vždycky jsem to jen rozsekal nožem a zhruba po centimterových vrstvách fest namačkal do sklenice. Mezi vrstvy prokládal cukrem. Když to dáte na slunce, nebo na krbovou římsu, máte zhruba po měsíci hotovo. Stačí zcedit přes plastové sítko. Kdo nešetřil cukrem (ti bohatí medem) tomu vydrží v lednici bez konzervace klidně půl roku. Spořivci musí sterilovat nebo přidávat kyselinu citronovou.
Zdravím. Ano, Jitrocel kopinatý to je. Sirup – pokud myslíte 1) proti kašli, ten dělám takto: v kastrůlku převařím 250ml vody + a nechám zachladnout. Pak vložím tolik jitrocele, aby byl všechen těsně ponořený, a nechám 24 hodin vyluhovat. Pak scedím a vsypu 250g cukru. Občas zamíchám. Když je cukr rozpuštěný, siroupek je hotový, k užívání 4x denně lžíci. 2) Pokud myslíte sirup na pití s vodou (šťávu): dám tolik jitrocele, kolik mám. Jelikož má mírně nahořklou chuť a žádnou vůni, přidávám květy jetele červeného, mateřídoušku – nejlépe v květu + event. květy fialky vonné... Byliny zaliju převařenou zchladlou vodou. Vody tolik, aby bylin bylo v nádobě do poloviny sloupce vody. Pak 24 hodin louhovat. Po scezení dávám na 1l výluhu 1 a ¼ kg cukru + 20-25g kyseliny citronové + 1g "pomůcky ke konzervování" – podle návodu na sáčku. V malém kastrůlku v troše vody povařím 3-4ks hřebíčku, 2 lopatky badyánu, kus skořice. Po zchladnutí scedím a koření vliju do hotového sirupu. Tak ať se zadaří. Ida
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.