Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Záhon z cibulovin - jak uspořádat?

Od: tm odpovědí: 10 změna:

Plánuji vytvořit záhon, na který bych rád vysadil mix cibulovin - sněženky, bledule, narcisy, tupilány, modřence atd. Ze skušeností vím, že nejdříve vykvetou sněženky, poté krokusy a mezi posledními narcisy/tupilány. Kromě modřenců v červnu většina cibulovin zaschne a co dál, pokud nechci každý rok cibule vykopat? Napadá vás, co do tohoto záhonu přidat, aby zůstal zelený i do podzimu - ideálně nějakou nižší trvalku, které nebude vadit, že ji co 2 - 3 roky budu vykopávat, jelikož budu muset vyndat/zasadit cibule? Děkuji.

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

futra
hodnocení

1x

Také mám záhonek cibulovin .Přes léto tam vysadím letničky,které se prodávají s malým kořenovým balem či se přímo v květince vyrýpnou s přepravky ,kde jsou jakoby v ,,trsu,,.Většinou to jsou astry,hledíky nebo afrikáni.

hodnocení

0x

Toto jsme já měla v záhonu, kde byly keře růží. A pod nimi modřence, ladoňky a ladoněčky, narcisy, tulipány. Nechávala jsem je v zemi a vypadalo to, že si nestěžují. Ještě mezi tím byly trsy nízké ježaté trávy, nevzpomenu si, jak se jmenuje. Celé to dělalo okraj se sousedním pozemkem.

tm
hodnocení

To by bylo ideální, kdyby šly cibule dát pod "něco" - např. růže, ale třeba i habry nebo nějaké keříky. Mám ale s cibulovinami zušenosti, že po určité době mají jen listy a květů ubývá.

farm
hodnocení

0x

Uspořádání: Na pozadí řepčík královský žlutý a oranžový, kvete brzy a je vysoký. Zároveň kvetou nízké krokusy. Dále narcisy, středně vysoké. Hyacinty a kosatčík. Tulipány a gladioly jsou květy léta. Lilie je pěkná cibulovina. Taky se mi povedlo Nerine, vypadá jako bílá orchidej semena.cz/... Koncem léta do napodzim, kvete acidantera bicolor, vysoká asi jako tulipány nebo vyšší. narcisy.cz/... Lupení dodají jiřiny, hlízy. Také kvetou do podzimu. Zcela napodzim poslední vykvete ocún.

Vše se mi vedlo, díky lehké hlinitopísčité půdě - a to v polostínu. A ještě tygridie a montbrecie, nezapomenout! narcisy.cz/... stavebniny-eshop.cz/... Hodně cibulovin má i hezké listy.

Trvalka mezi - jakákoli - s hezkým lupením je třeba orlíček - jarní kvetení. Srdcovka - rovněž.

liska5
hodnocení

0x

Vysazujte po skupinách. Malé dopředu/ ladoňky/, středně vysoké někde uprostřed /tulipány/ a vysoké dozadu/ lilie/. Pak berte v úvahu barevnost. aby se barvy střídaly. A dobu kvetení, aby pokaždé někde něco svítilo. Je dobré si to nakreslit na záhon, vytyčit každé cibulovině plošky. Některé se hodí na okraj, že hezky lemují a neproteče skrz ně půda, jako třeba modřence. Počítejte, že další roky se z jednotlivce stane trs. A některé velké mezery /mezi největšími/ je možné vyplnit něčím zeleným nizoučkým s maličkými kvítečky / nízký nevěstin závoj/. A zjistěte si, které se na zimu vyndavají a co je dobré zakrýt. Několikrát za sezonu na záhon rozhoďte Ferramol na slimáky. Je ekologický a po slimákovi nezůstanou slizy ani mrtvolky, neboť stihne zalézt, než zhebne.

tm
hodnocení

Děkuji. Nemáte zkušenosti, jak často vyndavat cibule narcisů, tulipánů?

tm
hodnocení

Ještě se zeptám - ladoňky a modřence, sněženky a bledule snad není nutné vykopávat - ty pokvetou i bez pravidelného vykopávání předpokládám?

futra

Technické služby vyndavají na městských záhonech tulipány každý rok po odkvětu.Na podzim je tam opět zasadí.A jak nádherně jim každý rok kvetou.Já to dělám ob rok.Narcisy ty stačí po několika letech.

Ano, nemusí se vykopávat. Narcisy by se něměly po odkvětu a zaschnutí ostříhat, ale nějak umělecky svázat, třeba jako cop. Nemám ověřeno ale zahrádkáři říkali, že by příští rok nekvetly. Ty jsem také nevykopávala.

tm
hodnocení

Ale když budu i narcisy pravidelně vykopávat (každý rok nebo ob rok), tak se asi nic nestane, ne? Jde o to, že když narcisy namíchám s tulipány, tak budu muset vydlabat všechno...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]