Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Rododendron se nečekaně pokazil, proč?

Od: pro99 odpovědí: 3 změna:
Dobrý den, minulý rok na jaře jsem koupil a zasadil rododendron, uchytil se, krásně vykvetl a přečkal zimu. Četl jsem, že je to poměrně náročný keř, a tak jsem byl rád, že se to podařilo a že už vydrží. Letos na jaře opět vykvetl, avšak poté se začal kazit, až zcela uschnul, nebo uhnil či co se stalo, nyní je úplně suchý. Přitom jaro a léto bylo extrémně deštivé, takže nedostatek vody to nemohl být. Nevíte, čím by to mohlo být? Říkal jsem si že když v pořádku přežil první sezónu a pak i podruhé vykvetl, něco takového nehrozí.

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

liska5
hodnocení

2x

Potřebuje rašelinu, lesní půdu a dobrá je kůra na povrch a vadí mu sluneční úpal. Co ho zadusí, bývá těžká půda. První sezonu má v sobě ještě nastřádáno pro přežití.

spu
hodnocení

0x

je přelitý

idanova*
hodnocení

0x

Zdravím. Jak píše @liska5, rododendron potřebuje kyselou zem, která nesmí obsahovat vápník, a vhodné stanoviště. Ještě bych doplnila, že většina lidí vyhloubí jen malou jamku, kam dá i vhodný substrát a vsadí rostlinu z květníku. Ale jakmile kořeny prorostou touto jamkou, nemají dál kam růst, ta původní země, která není kyselá a obsahuje Ca (protože všechny půdy bez úpravy Ca obsahují) jim škodí a keř nemá živiny => hnědne a hyne. Pokud je zem navíc těžká jílovitá, nepropouští do hloubky vodu, voda stojí kolem kořenů (zvlášť při větších deštích), kořeny hnijí a keř =>hnědne a hyne. Je proto nutné vykopat pořádnou jámu i do šířky, tu vyplnit vhodnou zeminou a teprve vsadit. Ida

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]