Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Přesazení staršího keře

Od: alik® odpovědí: 5 změna:

Prosím potřebuji přesadit keř pieris asi 8let starý a 1metr vysoký. Máte někdo zkušenost, jestli přesadit nyní na podzim nebo nechat na jaro a nebo to nezkoušet vůbec. Nerada bych ho zabila, ale tam kde nyní roste překáží. Když jsem jej vysazovala netušila jsem, že vyroste tak hodně veliký. Díky za odpověď.

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

6x
Objem koruny a objem kořenů by měly být přibližně stejné aby keř přesazení přežil. Takže korunu budete muset silně zredukovat. Doporučuje se období na konci září protože dřeviny do zimy ještě zahojí rány a zapustí trochu nových kořenů. To jim pomůže přežít zimu bez toho aby zaschly. Přesazování najaře je nejisté protože může přijít sucho na začátku června které se vám nebude zdát nijak hrozné ale keř ho nepřežije. Já tak letos přišel o meruňku. Měla slabé kořeny a přes to, že jsem ji občas zalil, zašla mi.

Chtěla jsem napsat totéž. Keř ostříhat co to půjde a tenké kořínky také. Do díry nasypejte kvalitní zeminu a nalijte kbelík vody. Mám vyzkoušeno, dopadlo to dobře.

hodnocení

3x

Přesazovala jsem borůvku z domu na chatu , byla už vysoká určitě 1 1/2 m, předem jsem ji postupně snížila a pak s dost velkým balem opatrně převezla a přesadila. Začala jsem koncem léta a na podzim už byla na novém stanovišti. Plodí a roste.

jiofa
hodnocení

3x

Při přesazování vzrostlých keřů jsem viceméně pesimista (zkušenost) a jak píše pckop 50 na 50. Pokud bych se o to pokusil znovu, volil bych tento systém viz obrázek. Na podzim obrýt polovinu keře proto, že si vytvoří v obryté části nové kořínky (vlášnění), jimiž bude čerpat živiny po obrytí druhé poloviny (na jaře) po přesazení. Samozřejmě udržovat vlhký substrát ale nikoliv namočené neustále ve vodě. I tak to bude na těch 50 na 50. letošní výhony musíte nechat vyzrát, jinak při mrazech omrznou. Krátky sestřih bych provedl po přesazení.

doplněno 01.09.21 19:42:

Doplním, že tento systém je osvědčený na vytěžení vzrostlého stromečku (náletu) pro bonsai. Rozdíl je ten, že první polovina se obrýva na jaře a druhá až příští jaro a přesazení. Patřičné pokracení a tvarování ( i víceleté) již při přípravě na přesazení.

doplněno 01.09.21 20:30:

Je to jako se starým člověkem. Nemůžete ho vytrhnout ze dne na den z jednoho místa na druhé, aníž by jste ho (i léta) na nový domov připravil. Ne každý to ve zdraví přežije, přestože vytvoříte ty nejlepší podmínky.

Přesazení staršího keře

hodnocení

2x

Počítejte s tím, že pieris je stálezelený keř, takže odpařuje vodu celoročně. Přesázel bych ho na podzim po redukci nadzemní části. Úspěšnost ujmutí vidím 50 na 50. Nezapomeňte na rašelinu.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]