Nejste přihlášen/a.
Prosím potřebuji přesadit keř pieris asi 8let starý a 1metr vysoký. Máte někdo zkušenost, jestli přesadit nyní na podzim nebo nechat na jaro a nebo to nezkoušet vůbec. Nerada bych ho zabila, ale tam kde nyní roste překáží. Když jsem jej vysazovala netušila jsem, že vyroste tak hodně veliký. Díky za odpověď.
Při přesazování vzrostlých keřů jsem viceméně pesimista (zkušenost) a jak píše pckop 50 na 50. Pokud bych se o to pokusil znovu, volil bych tento systém viz obrázek. Na podzim obrýt polovinu keře proto, že si vytvoří v obryté části nové kořínky (vlášnění), jimiž bude čerpat živiny po obrytí druhé poloviny (na jaře) po přesazení. Samozřejmě udržovat vlhký substrát ale nikoliv namočené neustále ve vodě. I tak to bude na těch 50 na 50. letošní výhony musíte nechat vyzrát, jinak při mrazech omrznou. Krátky sestřih bych provedl po přesazení.
Doplním, že tento systém je osvědčený na vytěžení vzrostlého stromečku (náletu) pro bonsai. Rozdíl je ten, že první polovina se obrýva na jaře a druhá až příští jaro a přesazení. Patřičné pokracení a tvarování ( i víceleté) již při přípravě na přesazení.
Je to jako se starým člověkem. Nemůžete ho vytrhnout ze dne na den z jednoho místa na druhé, aníž by jste ho (i léta) na nový domov připravil. Ne každý to ve zdraví přežije, přestože vytvoříte ty nejlepší podmínky.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.