Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kyselina citronova ve vode

Od: novak1* odpovědí: 17 změna:

Minulý rok jsem čistil jedlou kyselinou citronovou 100g ,koupenou v potravinách a voda šla do sudu 200l . Tou vodou jsem zalil zahradu a vyschli ríbezle a jiné stromy jsou na tom bídne.

Jaká to byla koncentrace? Bylo to jenom 100g na 200l . Mohlo to tak uškodit?

17 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

kami123
hodnocení

2x

Nejsem botanik ani zahrádkář.

kalkulačka toho tvého roztoku mi vyplivla ph3, což je hodně kyselé.

Ph by se dalo navýšit roztokem sody, ale pokud došlo k nevratnému poškození, tak to nepomůže.

Tak jako tak je nejrozumnější nejdřív změřit Ph půdy v daných místech.

A problém může být samozřejme v něčem jiném, 200l není zas tak moc.

novak1*
hodnocení

Mužu tam na rok sadit, zmizne kyselost deštem?

kami123

To já nevím, má odpověď se zakládá jen na tom, že Ph půdy by se mělo pohybovat kolem 5,5-7,5 a tys tam nalil něco mnohem kyselejšího. Podle mě to bude už z velké části vyplavené.

Jak píšu, nejdříve bych změřil Ph půdy a pokud bude mimo, tak bych se ho snažil adekvátně vyrovnat.

Cílil bych na Ph6, cokoliv pod 5,5 bych bral jako špatné, zároveň by to ale značilo, že náprava je možná.

novak1*
hodnocení

Kolik vody by muselo být aby 100g kyseliny citronové v prášku rozredilo tak aby ph bylo vhodné do pudy?

Často čistím kyselinou , lidi to jedí a rostlinám to škodí.

kami123

Lidi ale nejedí 100g.

Vhodné množství můžeš řešit, až budeš vědět jaké Ph má půda a jaké rostliny tam chceš pěstovat.

novak1*
hodnocení

Pěstuji ribíz, maliny , jahody, rajče, okrasné kvety, ovocné stromy , žádné rododendrony.

100g kyseliny bylo hodne na 200l vody a co tak 1000l vody? To by taky uškodilo? Kolik vody by muselo být aby to bylo zanedbatelné množství?

kami123

Abys udělal roztok, který má Ph vyšší než 5. Potřeboval bys 100g naředit 100000l vody.

sensorex.com/...

novak1*
hodnocení

To se potom nepremyje nikdy cez déšť.

Je to horší jako kyselina chlorovodíková a luh sodný.

Luh sodný jsem používal nekdy a ten ph zvyšuje , to rostlinám neškodilo .

kami123

A proč tam furt chceš lít nějaká svinstva?

Chceš tam něco pěstovat nebo to vyvraždit? :)

novak1*
hodnocení

Tolik litru vody musí být na trochu kyseliny . To potom bude škodit používaní pracího prášku, saponátu na kuchynské nádobí , mytí mýdlem . To by se muselo použít na každé mytí 10 000 litru vody aby se to zneutralizovalo. Začnu omezovat saponáty a taky mejdlo.

novak1*
hodnocení

Nechce se mi verit že by 100g kyseliny znížilo ph ve 100 000 litru vody. Co když to bude v litrech a to 100 bude 100litru a ne gramu. Možná je to špatný preklad.

hodnocení

2x

Možná by prospěl zahrádce dolomitový vápenec. Někdy čistím kyselinou citronovou připálenou žehličku, do zahrádky bych nedala ani kapku.

hodnocení

2x

Kdoví čím jiným se to zalívalo, občas něco čistím před garáží kyselinou citronovou v mnohem vyšší koncentraci a trávník se krásně zelená

Kdoví, s čím ta kyselina reagovala a čím tu půdu otrávil.

novak1*
hodnocení

Byl tam taky popel , a savo na vodný kámen . Ale to bylo jindy.

kami123

Popel je v podstatě zásaditý, takže tím si alespoň nějakou kyselost předkompenzoval :)

majci*

Savo na vodní kámen? Chemie?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]