Dobrý den,koupil jsem si v zahradnictví 4x bobkovišeň novitu v cca 20-30l kontejnerech, které byly celé prorostlé kořínky skrz na skrz. Maji už pěkně silné větve dřevnaté, vysoké i ke dvoum metrům,ale jsou to taková košťata. Velmi řídké. Jak udělat keř,aby to byla odspodu krásná hustá koule,jako to vidím na obrázcích na internetu. Vysadil jsem je do bohužel jílovité půdy, ale vykopal velmi velké díry každá cca 3x větší a hlubší než byl bal z kontejneru. A smichal směs hliny z výkopu, rašelina a univerzální zahradnický substrát.1:1:1 plus granulky kravského hnoje Závlahové mísy jsem ještě zamulcoval čistou rašelinou,v obdobích bez srážek s rozumem 2-3x týdne zalevam, vydatně ke kořenům nachytanou dešťovou vodou.bobkovisne se ujaly, pár lístků zezloutlo a opadlo ( zřejmě presazovaci stres) to po cca 14 dnech ustalo a nyni uz se to neděje a je zelená. Jde mi ale hlavně o to zahuštění. Udělá se to samo tím, že má již vice místa na kořeny,nebo nějak podpořit? A jak a kdy?
Až takto nekompromisně? To mi z tech pěkně vzrostlých nic nezbyde,to budu muset se zavrenyma očima jinak bych na to neměl žaludek. A zacnou alespoň masivně obrazet a vyhánět větve? Jak dlouho bude cca trvat nez z takto sestrizenych vzniknou huste kulicky? To opravdu muzu nuzkama cvaknout do tak silneho dřeva? Ty klidně mají cca 7 cm ty vetve někde uspodu. A kdy řez provést, březen? Má ještě někdo s takovým nemilosrdným řezem zkusenost? Jak cca dlouhé myslite ze od rezu v predjari do podzimu za příští rok povyrostou šlahouny dají alespoň 30cm?
Na jaře. To je ideální termín pro tzv. pěstování dřeva. Ano, porostou rychle. Budou mít dost zásobních látek stažených z původní hmoty. A obrazí i od nejspodnejsich části. Bobkovisen hlubší zmlazujici řez s klidem snese. Pokud je zastrihnete jen o 1/3, spodní část zůstane s největší pravděpodobností beze změny a odroste blíž u řezu.
no na 1/3 bych se asi bál ale o 1/3 klidně...obroste a roste rychle, letošní přírůstek mám více jak 1m. já to střihnu na podzim aby stačila založit na příětí rok
juelen
Ale to pres zimu pomrznou nevyzrale vyhony ne? Mate foto?
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.