Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jaký je to keř

Od: mmirec odpovědí: 4 změna:

před čtyřmi lety mi na zahradě vyrostla keřovitá rostlina.Dorůstá výšky asi 180cm ana zimu nadzemní část uhyne a na jaře opět vyraší ze země.Neví někdo co to je?Přikládám obrázek.

Jaký je to keř

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

ukulele*
hodnocení

2x

jedná se o Líčidlo jedlé, používané k obarvování - dobarvování pokrmů, látek, papíru. Chuť má podobnou jako borůvky a černý rybíz / něco mezi tím...

doplněno 01.03.09 15:19:

Teď jsem si uvědomil, že já osobně bych to nezkoušel jíst, záměna je možná, i když jsem vloni na jedné zahradě snědl asi tři vijany plodů a nic my nebylo...

dotaz*

detail je zde líčidlo jedlé images.google.cz/... ALE Plody i další části rostliny obsahují obsahují saponinyphytolaccatoxin a phytolaccigenin, které jsou toxické pro savce (ne však pro ptáky). V plodech líčidla je však jejich obsah nízký, takže vážnější otrava je naprosto nepravděpodobná (na rozdíl od např. líčidla amerického). (wikipedie)

i líčidlo americké je pro laiky velmi podobné jako líč. jedlé dumabyt.cz/...

mmirec
hodnocení

Dík za informaci,rozhodně se to nechystám jíst,jen jsem chtěl vědět co to je.Zdravím všechny.

dotaz*
hodnocení

2x

!POZOR! Může se jednat i o líčidlo americké, které dorůstá tak cca 160cm a to je jedovaté viz ivanyazdenka.blog.cz/... červnu kvete hrozny bílých květů,které se po odkvětu mění v plody zelené a postupně černofialové barvy.Dříve se plody používaly k přibarvování vína,ale zjistilo se ,že obsahují velké množství jedovatých saponinů.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]