Nejste přihlášen/a.
Dobrý den , nasušil jsem si bezové a lipové květy , prvosenku a plicník a také jitrocel . Zajímá mě , zdali je lepší uchovávat bylinky a dělat čaj z celých květů a nebo je lepší byliny nadrtit a poté je skladovat v tmavé dóze? Je lepší čaj z celých květů a nebo z drti?
Také pilně suším.
Já nedrtím, ale dávám do sáčků, nebo dózy a teprve před použitím/zalitím promnu na menší částky.
Zároveň si ale dělám směsi, menší pytlíček a tam už jsou samozřejmě bylinky nadrcené.
Pokud si nadrtíte dopředu, je dobré uchovávat v tmavé, skleněné láhvi s broušenou zátkou. Ale to dneska málokdo má.
Suším jenom tolik, kolik spotřebuji, nenchávám zásoby 3 roky. Byliny potom ztrácí svoji kvalitu.
Ale pořád je to lepší, než co se koupí, kde jsou mnohdy bylinky staré 5 let.
Mám zkušenost, že bylinky v papírovém obalu a tašce, pověšené ve skříni neztrácejí svoji suchost, nebo mohu mít i sušinu na půdě, nenasáknou žádnou vlhkost. Mám sucho všude.
----------
Lipové květy jsou náchylné, ty do skla.
Zdravím. Bylinky jsou fajn. Mně se nejlépe osvědčilo, dávat usušené do obyčejných šroubovacích sklenic (po nakládaných okurkách a zelí), ale nedrtím je, jen je trochu zmáčknu, aby se jich tam víc vešlo. Pak naskládám na sebe v tmavém špajzu. Pomačkám a namíchám až těsně před použitím. Ještě dodám, že je fajn si nasušit Jetel fialový, který dodává směsím i příjemnou chuť. Ida
Taky je ukládám do sklenic se šroubovacím víčkem. A stavím do tmy. Světlo jim vadí!
A nedrtím je. Mně se líbí, jak se ta rostlina v té skleněné konvici rozvine. Špička ostružiny, červené květenství jetele, větvička heřmánku, bezinkový okolík,... To je krása, kterou z těch kupovaných bylin sotva docílíte!
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.