Nejste přihlášen/a.
Chtěla jsem koupit velkoplodou blůmu a vyrostla mi švestkam která má korunu podobnou topolu. Plody jsou velké, ale větve jsou sevřené a rostou směrem nahoru. Špatně se řeže i sklízí. Plody dozrávají postupně, některé padají už zralé k zemi, ostatní postupně dozrávají,ale očesat by se stejně nedaly, do té koruny se nedá moc dostat a na vyšší větve vůbec. Větve vyholují. Prostě nadělení! Nemá někdo také podobný děs na zahradě? Nevím, co s ní. Navíc chytla monilózu, jako všechny ovocné stromy na zahradě, i včetně sakury. Pomohl by mi nějaký obrázek, nebo video. Se stromy to moc neumím. Možná je to slivoň Bryská, to mi vyhodil google. Děkuji za odpověď.
Mám takové dvě švestky,jsou koupeny jako sloupovité.Jedna už mměla vloni několik krásných plodů.Její tvar určujeme řezem.Po celem kmeni vyrůstají letorosty,ty zakracujeme tak,aby poslední pupen-prodlužující směřoval buď nahoru,nebo v případě že by rostl letorost moc kolmo.pak se preferuje i tady pupen spodní.U sloupovitých ponecháváme terminální letorost kodně zakrácený a ostatní obrost okolo kmene,řazený do pater.Krácení vždy podle toho.jak daleko od kmene se vytvářejí květní pupeny.Zastřihneme výhon hned za nimu.omezíme tvorbu výhonů u kmene.
JABRAKA
Jabrako, myslíte fakt letorosty, nebo ramena? Mně z kmene vyroste letorost minimálně a má tak max 10cm, ale občas je na něm jedna švestka. Strom už máme asi 10 let, začali jsme se starat o řez asi před 3mi roky. Do té doby sice rostla jako topol, ale nebyla tak velká a vypadala slušně. Koruna byla tak sevřená, že se do ní nedalo dostat a tolik listů, že nebyly větve pomalu vidět. Na chalupě jsme měli švestku domácí a
ta se vůbec nemusela řezat a rodila stále nádherně, myslela jsem, že se tedy švestky neřežou. Jak vyrostly listy, tak nebylo vidět, že větve vyholují. S tím se asi nic už udělat nedá, některá ramena jsem zkrátila po nejnižší rozvětvení, ale obrost se níže neudělal. Vyrostla také spousta vlků. které jsou min. 2m dlouhé, nerozvětvené a nejvíce v horní části koruny, kam se těžko dostávám, hotová košťata z vlků. Letos jsem je uřezala, byly to celé trsy. Nejdivnější je, že každý mladý obrost se ohne směrem nahoru. Musela jsem každou jednu větvičku zakrátit na vnější pupen. To snad není normální. Starší už byly pevné a taky vytočené kolmo nahoru. Už jsem z toho zoufalá. Terminály máme dva, oba jsme zkrátili už když strom začal být moc vysoký. Řezali jsme vždy v zimě, ne na jaře, nebo po sklizni, jak by se mělo. Letos prvně po sklizni. Švestek to má stále méně a ještě mi padají mezi rybízy, tak je to závod s vosami a slimáky, kdo najde švestku první.Zkracujete taky postranní obrost, případně o kolik? Jak poznám květní pupen, je větší, nebo se dělá dřív než listový?
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.