Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kamčatská borůvka do (polo)stínu. Dá to?

Od: mirinda odpovědí: 18 změna:

Chtěla bych pěstovat na zahrádce borůvky, ale máme tam dost stínu, slunce tam svítí jen tak od konce dubna do konce srpna, prostě nic moc oslunění. Prý se do polostínu hodí kamčatská borůvka (zimolez kamčatský). Chci se zeptat, jestli tu rostlinu někdo znáte a jestli si myslíte, že bude v takových podmínkách slušně plodit. Taky by mě zajímalo, jestli je pravda, že ji začnou hnědnout a padat listy už v červenci a jestli pak rostlina nevypadá ošklivě. Chtěla bych ji totiž dát před dům...

Díky moc předem za odpovědi.

18 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

5x
Já vám rozhodování neulehčím protože mám přesně opačnou zkušenost než Liška. Naše kamčatka roste jako z vody a plodí jak o život. Navíc je skvělá vtom, že plodí velmi brzo. Většinou ještě před prvními jahodami. Její jedinou vadou je, že plodí na koncích větviček takže když jí člověk ostříhá, připraví se o úrodu příští rok. Proto se doporučuje zkrátit každý rok jen asi třetinu větví aby furt zůstávala plodonosná část na další rok. Letos kvůli divnému jaru dozrávaly plody až po jahodách ale zase byly větší. Některé "borůvky" byly velké jako poslední článek mužského malíčku a to už je v puse znát.
liska5

Totaku, to bude asi tím, že já jsem v chladnějším podhůří a Vy v nějakém teplejším kraji. Tazatelka se ptá hlavně na stinné stanoviště. Na jakém Vám takhle prospívají?

Já jsem od Hradce Králové ale půda u nás je těžká jílovitá takže žádná černozem polabské nížiny. Pravda je, že to máme na sluníčku. O přesunu do jiné málo osluněné vlhké části zahrady, kde jsem už umořil několik kanadských borůvek už dlouho přemýšlím a věřím že to dají.
liska5

Předevčírem jsem od HK přijela od dcery. Tu půdu tam znám, i klima. Pod Jeseníky je vše později, neb je tu o pár stupňů méně. Ale zase víc vláhy.

mirinda
Díky za zkušenosti. Kupuju a uvidím.

liska5
hodnocení

2x

Kamčatskou borůvku nedoporučuji. Kvete brzy, kdy ještě nelétají včely a taky potřebuje opylovače, čili borůvek / zimolezů/ několik u sebe. Nemají ani kompaktní tvar. Mně plodila minimálně, než jsem je po několika letech odstranila. Před barák raději tu kanadskou. Nebo tam zasaďte muchovník, amelanchier, neboli indiánskou borůvku, keřovou formu. Nepotřebuje speciálníí půdu. Plodí spolehlivě a dozrává postupně už v době, kdy teprve začínají jahody. Jen slunko má ráda, ale snese i polostín. Dá se stříhat, jinak umí vyrůst přes dva metry. Plodí už jako půlmetrový keřík. Má dekorativní listy, zejména na podzim a netrpí chorobami. Jen na každé borůvky i na muchovník jdou rádi ptáci.,

mirinda
hodnocení

Děkuju vám za zkušenost. Muchovník vypadá také dobře. Zkusím tu kamčatskou a pak případně vyměním. Prostě to chci zkusit...

hodnocení

2x
Severní Čechy- Lužické hory- stejná zkušenost jako @totak . Máme ji již mnoho let, stínu víc než slunce- bydlíme v podstatě v lese. Plodí krásně. Úroda na pár koláčů a něco do tlamičky. Vedle ní máme i kanadskou. Také prospívá. Nepřijde mi,že vypadala nějak ošklivě,ale ano- listy jí u nás začínají opadávat ke konci července.
mirinda
Velice děkuji za zkušenost. Zkusím ji tam dát, přinejhorším ji umořím :)
mirinda
hodnocení

reagovala jsem já, ale z jiného zařízení...

V pohodě, já jsem si toho ani nevšimla,jen jsem koukala na jméno uživatele;) zkuste jí, uvidíte, že se jí u vás bude určitě dařit ;)

hodnocení

0x

lipka5 se mýlí, je samosprašná, ale doporučují se dvě rostliny vedle sebe, a ještě lépe různé odrůdy

liska5

Aja1946, nepíšu, že není samosprašná. Rovnou mi k ní prodali jiné dva zimolezy, aby byla větší šance na úrodu. Proto jsem totéž doporučila i tazatelce. I tak těch "šištiček" měla málo. A řekl mi jeden pěstitel, že tu je na ni v době opylování chladno.

mirinda
Koupím čtyři různé odrůdy, takže by to mělo být v pohodě. Jednom to sluníčko by mohlo chybět.

hodnocení

0x

Já jsem měla kandské borůvky napřed mezi malinami a tam byl docela stín, protože v tom místě byla ještě broskev a tak také stínila. No a borůvkám se vůbec nedařilo. Pak jsem je vykopala a dala na sluníčko a tam se vzpamatovaly a začaly plodit. Ale koukám, že vy máte kamčatskou, tak tu nemám. Ale ta kanadská určitě sluníčko chtěla. Já si napřed myslela, že když borůvky rostou v lese, tak nepotřebují nějaké extra slunce ;). Jenomže tyhle vyšlechtěné odrůdy mají asi jiné nároky.

Ona ta kamčatská není nová odrůda ale botanicky úplně jiná rostlina. Je to lonicera - zimolez kamčatský. Plody ani nejsou kulaté ale zato chutnají víc borůvkově než ty divné velké borůvky z obchodu co ani nejsou uvnitř modré.

Aha, tak to jsem nevěděla. Díky. :)

mirinda
Dám je tam a za rok za dva dám vědět, jak se jim daří.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]