Nejste přihlášen/a.
Dd,jak využít plody tzv.špendlíky? Vyjma marmelády a pálenky.Děkuji
Vynikající je marmeláda,jednoduchá na přípravu, lepší než meruňková. Oprané špendlíky dám podusit, přes haluškovací síto nabo košík přepasíruju - jde to rychle a dobře,uvařím klasickou marmeládu,můžete přidat skořici a pár hřebíčků , podle chuti. Dávám občas jako dárek. Letos jsem zkoušela i banánovou a melounovou,obě jsem podle chuti okořenila a jsou taky výborné. Jinak dělám dýňovou atd.
My jim odjakživa říkáme mirabelky. Co já se z nich nadělala kompotů a džemů! Obojí fakt mňamka.
Podle mne nijak.
Možná koláče.. a všude tam, kde se uplatní marmeláda.
Pálenku z toho bych ani zkoušet snad nechtěl.
Znalci smýšlí jinak
Prý se to má otřepat na plachtu, aby spadly jen ty opravdu zralé, a vypálit.
Já z toho ale dělám šťávu, resp. sirup.
Kompotovat se dají, zrovna v sobotu jsem jich udělal 28 flašek, 14 červených, ty ještě nevím jak dopadly a 14 žlutých, podle návodu 85° a 30 minut, ale spíš by to chtělo jenom 80°, jsou trošku rozpadající se, ale ještě to jde, ale je potřeba dát aspoň 2x víc cukru, než třeba do jablek, jsou kyselé.
Ty červené jsou normálně sladší, tak uvidím, až jedny otevřu, jak dopadly.
Za plotem máme žluté špendlíky, nejdou od pecky. Kamarád si je natrhal do bublaniny, prý je tam dá i s peckama.
@maky
ano, často špendlíky nejdou od pecky, nejlépe je špendlíky celé prohnat mlýnkem na maso vznikne kompaktní hmota a lá vitamínová bomba, pecičky se rozmělní na padrť a působí příznivě jako vláknina v zažívání.
V Praze v nejmenované prodejně jsem asi před 3 týdny viděla tyto produkty ze špendlíků (a na cenu koukala jako vrána...). Protože stejnou otázku jako vy mi položila moje sestra, která má taky špendlíků velkou úrodu, schválně jsem ji to vyfotila a poslala. Tak třeba pro inspiraci i pro vás...
Jé, na druhé fotce jsem nezakryla výrobce
špendlíky jsou prostě nevýrazné kyselé chuti a konzistence. Jakýkoliv čas věnovaný úpravě tohoto ovoce je prodělečný, i když jsou zadarmo a dá se mnohem lépe zhodnotit na kvalitnějším ovoci.
Prodávat špendlíkovou marmeládu může jen člověk, který to dělá jen pro maximalizaci zisku.
Když už něco, tak plně dozrálé ty červené, které jsou už celkem sladké, sklidit ve velkém na tu plachtu a vypálit, jak někdo psal výše.
Jinak maximálně jako minoritní kyselé spestření do přeslazených výrobků z jiného ovoce.
Když jdu u cesty s nimi, tak jich pár sním na místě, ale sbírat mě to nijak neláká, i když tam jsou kvanta.
To jsem zkusil jednou a fakt to nestojí za to.
Proč to nestojí za to, abyste si natrhal? Jako moc práce nebo nehutné? My každý týden vyrážíme na MIRABELKY, ale nesbíráme u cest, A STOJÍ to ZA TO. Nevím, zda špendlík má jinou chuť. Ale to říkali o meruzalce také, ano, sice je rybíz lepší, ale dá se to,
Mirabelky mám rád.
Když rozvařím špendlíky na marmeládu tak dostanu akorát kyselé blato bez vůně, do kterého musím dodat cukr a vůni.
Když bych místo špendlíků použil želatinu(případně potr. lepidlo) a kyselinu citrónovou, tak dostanu téměř to samé a ušetřím energii za vaření.
Samozřejmě to přeháním, ale takto to vidím. Radši koupím třeba meruňky a pěči věnuji jim a ušetřím za cukr.
Špendlíky bych dával tam, kde je potřeba něco dokyselit.
Někdo tu ale psal, že marmeládu z toho miluje.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.