Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak využít plody špendíky?

Od: danaes odpovědí: 24 změna:

Dd,jak využít plody tzv.špendlíky? Vyjma marmelády a pálenky.Děkuji

24 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Vynikající je marmeláda,jednoduchá na přípravu, lepší než meruňková. Oprané špendlíky dám podusit, přes haluškovací síto nabo košík přepasíruju - jde to rychle a dobře,uvařím klasickou marmeládu,můžete přidat skořici a pár hřebíčků , podle chuti. Dávám občas jako dárek. Letos jsem zkoušela i banánovou a melounovou,obě jsem podle chuti okořenila a jsou taky výborné. Jinak dělám dýňovou atd.

hodnocení

1x

My jim odjakživa říkáme mirabelky. Co já se z nich nadělala kompotů a džemů! Obojí fakt mňamka.

Mirabelky a špendlíky jsou dva různé druhy. Špendlíky jsou keře (rostou většinou u cesty a na stráních) a plody oranžové až červené. Mirabelka je strom (koupí se v zahradnictví) a plody žluté, proti špendlíkům i trochu větší. Máme ji na zahradě a letos je plodů celkem málo.

Je to možný, tak jsme měli holt mirabelku. Stejně už je dávno pryč:)

hodnocení

1x
Takže pro upřesnění kulaté a jdou od pecky= mirabelka. Podlouhlé = špendlík. Kulaté a nejdou vypeckovat= myrobadán. Co se týče zpracování vzhledem k tomu že po zahřátí jsou kyselé jako šťavel, dají se z nich dělat pařené šťávy případně marmelády ale sežere to hrozného cukru aby to vůbec bylo poživatelné. Na pálení do sudu zase mají nízkou cukernatost. Žluté asi 13°/ červené a modré s bídou 11° BX. Pálenka z nich je ale výtečná vůní a chutí blízká meruňkovici. Bez doslazení kvasu ale musíte oprvavdu pečlivě hlídat, kdy se kvasný proces zastaví a okamžitě do palírny. Stačí pár dní zaváhání a hned to zkysne. Kvůli nízké cukrovitosti se nevytvoří dostatek alkoholu na to aby kvas zakonzervoval a tak ve kvasu převládnou octové bakterie a je po srandě.

kami123
hodnocení

0x

Podle mne nijak.

Možná koláče.. a všude tam, kde se uplatní marmeláda.

Pálenku z toho bych ani zkoušet snad nechtěl.

Znalci smýšlí jinak :)
Prý se to má otřepat na plachtu, aby spadly jen ty opravdu zralé, a vypálit.

Já z toho ale dělám šťávu, resp. sirup.

kakamil

Tak zrovna pálenka je ůplně v pořádku. a kupodivu i kompotovat se dá, ty ještě tvrdé

zaseja

Kompotovat se dají, zrovna v sobotu jsem jich udělal 28 flašek, 14 červených, ty ještě nevím jak dopadly a 14 žlutých, podle návodu 85° a 30 minut, ale spíš by to chtělo jenom 80°, jsou trošku rozpadající se, ale ještě to jde, ale je potřeba dát aspoň 2x víc cukru, než třeba do jablek, jsou kyselé.

Ty červené jsou normálně sladší, tak uvidím, až jedny otevřu, jak dopadly.

zaseja

Tak jsem teď na wikipedii zjistil, že to nejsou skutečné špendlíky, ale myrobalány, ale u nás jsme zvyklí to nerozlišovat a všem říkáme špendlíky.

hodnocení

0x
My je před 2 roky vypeckovali a usušili. VINIKAJÍCÍ- ani do zimy nevydržely

Uvažuju o tom, ale nejdou od pecky.Ještě počkat?

To nepomůže, většina těchto odrůd prostě od pecky nejde.

hodnocení

0x

Za plotem máme žluté špendlíky, nejdou od pecky. Kamarád si je natrhal do bublaniny, prý je tam dá i s peckama.

@maky

ano, často špendlíky nejdou od pecky, nejlépe je špendlíky celé prohnat mlýnkem na maso vznikne kompaktní hmota a lá vitamínová bomba, pecičky se rozmělní na padrť a působí příznivě jako vláknina v zažívání.

jabraka*
hodnocení

0x

Stejně jako švestky.I slivovice jde z nich vyrobit.

JB

Slivovice nejde jenom špedlikovice:-D

cutora
hodnocení

0x

Některý špendlíky jsou v koláči, nebo kompot strašně kyselé.

To sušení je zajímavé.

hodnocení

0x

V Praze v nejmenované prodejně jsem asi před 3 týdny viděla tyto produkty ze špendlíků (a na cenu koukala jako vrána...*sok*). Protože stejnou otázku jako vy mi položila moje sestra, která má taky špendlíků velkou úrodu, schválně jsem ji to vyfotila a poslala. Tak třeba pro inspiraci i pro vás...

Jé, na druhé fotce jsem nezakryla výrobce

Jak využít plody špendíky?
Jak využít plody špendíky? #2

kami123
hodnocení

0x

špendlíky jsou prostě nevýrazné kyselé chuti a konzistence. Jakýkoliv čas věnovaný úpravě tohoto ovoce je prodělečný, i když jsou zadarmo a dá se mnohem lépe zhodnotit na kvalitnějším ovoci.

Prodávat špendlíkovou marmeládu může jen člověk, který to dělá jen pro maximalizaci zisku.

Když už něco, tak plně dozrálé ty červené, které jsou už celkem sladké, sklidit ve velkém na tu plachtu a vypálit, jak někdo psal výše.

Jinak maximálně jako minoritní kyselé spestření do přeslazených výrobků z jiného ovoce.

Když jdu u cesty s nimi, tak jich pár sním na místě, ale sbírat mě to nijak neláká, i když tam jsou kvanta.

To jsem zkusil jednou a fakt to nestojí za to.

terk

Proč to nestojí za to, abyste si natrhal? :) Jako moc práce nebo nehutné? My každý týden vyrážíme na MIRABELKY, ale nesbíráme u cest, A STOJÍ to ZA TO. Nevím, zda špendlík má jinou chuť. Ale to říkali o meruzalce také, ano, sice je rybíz lepší, ale dá se to,

kami123

Mirabelky mám rád.

Když rozvařím špendlíky na marmeládu tak dostanu akorát kyselé blato bez vůně, do kterého musím dodat cukr a vůni.

Když bych místo špendlíků použil želatinu(případně potr. lepidlo) a kyselinu citrónovou, tak dostanu téměř to samé a ušetřím energii za vaření.

Samozřejmě to přeháním, ale takto to vidím. Radši koupím třeba meruňky a pěči věnuji jim a ušetřím za cukr.

Špendlíky bych dával tam, kde je potřeba něco dokyselit.

Někdo tu ale psal, že marmeládu z toho miluje.

hodnocení

0x
Zkoušeli jsme ze špendlíků sirup. Máme tady snad 6 odrůd různé velikosti i barvy. Nebylo to nic moc. Ale po smíchání s bezinkovym sirupem 1:1 je to dobrý a má krásnou oranžovou barvu. :)

terk
hodnocení

0x

Špendlíky nejsou oddělit, ale mirabelky ano, Ale rozdíl nepoznám. Máme je každý den v ovesné nebo krupicové kaši, i na nákyp, bublaninu atd...Nebo do bílého jogurtu, tvarohu. Pokud nestíhám zopracovat,m odpeckuju a zamrazím do kelímku od jogurtu.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]