Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak zachránit obrovskou dýni po kroupách

Od: staraid odpovědí: 11 změna:

Zdravím zkušené zahrádkáře. Dnes mi velké kroupy pomlátily dýni na zavařování. Má asi 5 kg, ale zralá není ani omylem. Semínko jsme odstla, dýně by měla dorůstat do 15 kg. Pro nedostatek místa jsem poctivě všechny boční šlahouny stříhala a teď budu mít prd. Lze jí nějak zachránit? Děkuji za odpovědi. ID

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

floro*
hodnocení

6x

Záleží jako mc ne díra velká a jak hluboká. Ale i když je proražená, může se zhojit. Ráda zaschne a zkorkovatí a dýně poroste dál. Jen zajistěte, aby se v dírkách nedržela voda. Asi lehce natočit, aby to vytěkalo.

A nebo taky ne a dužnina uvnitř začne hnít. Ale stejně toho moc na výběr nemáte.

hodnocení

3x

Pomlácený plod může začít hnít. Rostlina, jestli není úplně na padrť, obrazí. To víte. "Výhoda" pěstování venku. Člověk okolo toho skáče půl roku a pak nemá nic. Snad příště.

72mona
hodnocení

2x
Takhle jsem přišla letos o jablka. Pomoc není. M.

staraid
hodnocení

Ach jo,. když já se tak nerada vzdávám. Rostlina je v pořádku, jen dýně má 3 x proraženou slupku. I kdyby dýně obrazila znovu, u nás na horách již nedozraje. Že jsem přišla i o zelená rajčata, ty jsou roztřískaná mě mrzí, ale asi to tak mělo být. Polovina je už sklizena. Ale tuhle dýni si u nás pěstoval vnouček, je to jedinný kompot co jí.

Nesmějte se mně, nešly by rány na dýni třeba nějak zavoskovat? Udělat nad dýni stříšku proti dešti je asi taky blbost, dýně potřebuje sluníčko, že jo?

Podle mě by to chtělo rány desinfikovat, pak by mohly zaschnout. Na poranění kaktusů používám mletou skořici, zkusila bych to i na tu dýni.

Stříšku proti dešti klidně, ale průhlednou.

staraid
hodnocení

Děkuji všem za příspěvky.

Dýni ( néééé tchýni *smich*) jsem ošetřila skořicí, začali se slétat muchy, tak dýně dostala košilku z bílé netkané textilie. Dedeček vyrobil z plexiskla stříšku. Vnouček záchranou akci dovršil. Donesl si z batůžku náplast s dětskými motivy a vysvětlil dýni, že když jí bebinko zalepí, tak náplast je zázračná a přestane to bolet. Zítra odjíždí, tak chuděru dýni odlepím.

Udělali jsme invalidní dýni ( invalidní důchod nebudeme od státu požadovat za nepřiměřené krupobití) *vtip*

Moc prosííííím ofotku se všemi těmi opatřeními. :-DDěkuji a krásný víkend z Ostravy přeji

staraid
hodnocení

Babi, na přáníčko vám posílám foto.

Jak zachránit obrovskou dýni po kroupách
Jak zachránit obrovskou dýni po kroupách #2

Děkuji. Zaslouží si, při takové péči, aby dozrála v krásku a skončila jako kompot a taky jako polévka. *palec*

id
hodnocení

Pomlácená dýně od krup to přežila určité díky radě o skořici jako dezinfekci *palec* Díry v dýni byly až 2 cm hluboko, ale nehnila. Dnes jsem jí zavařila na kompot a vyšlo 18 ks sklenic o obsahu 0,7 l.

I když všichni známí si mysleli, že jsem se zbláznila skořicovat dýni. Jste skvělí, děkuji moc. ID

Prima, prima. Konec dobrý, všechno dobré. Až budete v zimě jíst kompot, vzpomenete si na nás. ;)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]