Nejste přihlášen/a.
Mám 30 let starou myrtu,vždy na jaře jí vždy trochu oipadávaly listy a zase nově obrazily. Letos však listy opadávají stále a opět vyráží nové a nové, které znovu oipadávají. Není na ní vidět žádný škůdce, přesto byla ošetřena postřikem, ale listy opadávají i nadále. Nevíte co může být příčinou?
Zdravím. Napadají mě 3 důvody, proč vám může myrta opadávat. 1) Když mi začne myrta "neprospívat"- ( většinou opadávají listy), vždy má v květníku žížalu. 2) Myrta nesnese přeschnutí kořenů. Okamžitě shazuje listy. Ale vzhledem k tomu, že ji máte 30 let a nikdy vám kořeny nepřeschly, jistě si s ní víte rady. Tedy přeschlé kořeny to asi nebudou. 3) Ale vzhledem k tomu, že ji máte těch 30 let starou a jistě pěstovanou v nádobě, může být na vině právě její věk. Myrty totiž nejsou věkovité dřeviny, jsou to ve skutečnosti keře, ne stromy. V zemích, kde je tradicí bonsajistika a kde se bonsaje dědí z generace na generaci, nikdo myrtu pro její krátkověkost nepěstuje. V nádobě se její životnost ještě zkracuje. Obávám se, že ta vaše začíná hynout věkem. Projevuje se to právě tím, že dřevina neudrží listy – ty opadávají, ale jelikož má ve dřevě ještě dost mízy, ta nové listy vyživuje. Může to trvat klidně 3 roky, kdy je dřevina již mrtvá, ale stále se objevují nové listy a zase opadávají. Poznáte to na kořenech. Tak držím palce, ať je to jen ta žížala. Ida
P.S. Můžete nám, prosím, až zjistíte příčinu, dát vědět? Děkuji. Ida
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.