Nejste přihlášen/a.
zdravím a prosím o radu, máme na zahradě švestku která plodí krásné vekké a chutné švestky-dělal jsem prořez a zjistil jsem že dřevo v kmenu odprostředka hnije. může mě někdo poradit co to znamená a jestli můžu na to místo zasadit eventuelně jiný strom? bojím se aby to samé pak nachytil ten nový stromek nebo jestli si můžu pomocí odnožů vypěstovat jiný-jestli tato nákaza už není i ve výhonech...děkuji
Právě ten prořez má na svědomí zadržování vody v místě řezu.Pokud je kmen už zasažen,je možné zkusit vyčistit hnilobu a dutinu zaplnit vápennou kaší.Pokud bys dal švestku pryč,na stejném místě není vhodné sázet peckovinu,snad místo nechat po odstranění pařezu dva roky odpočinout a vysadit jádrovinu.
JABRAKA
díky za odpověd,já tu hnilobu našel až po tom velkém prořezu a jindy poctivě rány zatírám bud barvou nebo voskem tak jsem si myslel,že se tam žádnej bordel dostat nemůže. navíc jsem vždy likvidoval jen malé větvičky-tohle je na průměru asi 18cm a jde to určitě až dolů. jenže je problém v tom že to je nějaká velká odrůda kterou jsem nikde neviděl-dá se nějak namnožit nebo už je konečná? dík
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.