Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Avokádo škůdci na listech

Od: pokuston odpovědí: 10 změna:

Ahoj,

moc prosím o radu, na listech avokáda se začaly objevovat škůdci. Jsou to malincí "asi hnědě" zbarvení jedinci, kteří zřejmě sají z listů. Nepovedlo se mi je identifikovat mezi žádnými lehce dohledatelnými typickými škůdci :(

Velikost je tak 1 mm. Projevuje se to na rostlině jako zvladlé listy i když mají vláhy dost.

Myslím, že v minulosti se to stalo i na citronovníku a že se ani v nic nevyvinuly, prostě stále stejní malí hajzli.

Přikládám fotografie, kde je vidět výřez listu o délce cca 15 cm (pro srovnání).

Prosím, máte někdo nějaký nápad? Děkuji!

Avokádo škůdci na listech
Avokádo škůdci na listech #2

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

To budou svilušky nebo třásněnky. Za mě jsou to svině a kdo neche stříkat chemií, může rostlinu rovnou vyhodit. Snad vám poradí lépe.

pokuston
hodnocení

Děkuji za odpověď, koukám že ty třásněnky to zřejmě budou. Jen se nikdy nepodařilo, aby vyrostli.

floro*
hodnocení

1x
Lepší je prevence. Jdou především po utrapenych rostlinách.
Ještě se podívejte, jestli tam nejsou pavučiny, pak by to byly svilušky a na ty Mospilan určitě nezabere, svilušky jsou roztočí a potřebujete akaricid, kdežto trasnenky jsou hmyz a Mospilan insekticid.
pokuston
hodnocení

Děkuji za odpověď. Pavučinky skutečně nevidím, myslím, že jsou to ty třásněnky.

pokuston
hodnocení

Ještě k té prevenci. Strašně rád budu dělat vše, aby se neobjevily. O rostlinu se starám, nejeví žádné známky "utrápenosti". Vím, kdy zalít a kdy ne. Rád se ale stále poučím, všechny rady beru.

liska5
hodnocení

0x

Silnější roztok jaru do misky a listy papír. ubrouskama omýt z obou stran. I stonek. /Použité ubrousky spláchnout/. Půdu posypat skořicí

Nebo vynést ven a tam postřik Mospilanem

pokuston
hodnocení

Děkuji za odpověď, jdu ho koupit

liska5

Jen poznámku z vlastní zkušenosti: Avocado je strom, a za pár let už bude tak velký a rozkladitý, že se ho budete snažit udat do nějaké velké haly. Já ho nakonec odvezla do jednoho vestibulu. Mám z něj na památku vylisovaný list 30x20 cm! Je to asi 5 let a ani nemám odvahu tam zajet a podívat se, jestli to tam přežil.

Z čeho je ale krásná pokojovka, to je to malé pupínkaté růžové liči- ovoce z LIDLu. Tři pecky asi 4 cm od sebe do květináče. Je to podobné fikusu benjamínku a roste pomaleji a ukázněněji, jak avocado.

pokuston
hodnocení

Koupil jsem nakonec NeemAzal TS a naředil ho 1 ml / 100 ml vody. Rostlinu jsem postříkal cca polovinou, takže 50 ml. Pak jsem ji nechal venku oschnout a na noc ji vzal domů do karantény.

Byl jsem trochu zmatený z vysvětlení dávkování. Má se to udělat 3x vždy po týdnu.

Je to tak v pořádku? Nerad bych teď týden čekal v naději, že jsem to udělal správně a přitom to tak není.

Navíc jsem dneska ráno mechanicky otřel všechny hazly, abych víděl, jestli se budou objevovat další...

Stále vítám jakékoli rady. Stříkal jsem rostlinu poprvé.

pestitelka
hodnocení

0x

Dobrý den, tak mám úplně stejný problém jako vy a dokonce, jak říkáte, ze to bylo i na citronovniku, tak u nás na mandarinkovniku. Co to prosím teda je za škůdce a co vám zabralo na vyléčení? Jak to dopadlo s avokadem? Děkuji za radu :)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]