Dobrý den, prosím o radu, která opravdu funguje. Po každém vlhkém počasí či dešti mi z trávníku vylezaji mravenci a vyhrabuji zeminu od kořínků trávníku. Na trávníku se vytváří suchá kulatá místa. Na mraveniště sypu granulky modré od Brosu. Mravenci snad pojdou, chvíli je klid, ale kousek dál se to děje znovu a znovu. Je to unavny boj, mám hezký udržovaný trávník a ti škůdci vše ničí. Nechci je zabíjet, jen vyhnat z pozemku. Za rok jsem vyhodil chemii za 1 tis. Kč a bez výsledku. Prosím o radu, zda trávník něčím pohodit či postrikat k odpuzení. Ptám se všude v okolí o radu, nikdo mě nechápe. Čím to, že jich je tu tolik? Slunné suché místo? Děkuji za drahocenné rady.
Cukr smíchat s jedlou sodou. Dotáhnou to až ke královně a tím že sežerou cukr, kterej jim chutná a nacpou se tak i tou sodou, tak je to roztrhá. Mravenců jsem si nevšímala dokud mi skoro neoddělali růži.
lubos*
Děkuji, dobře zkusim tedy tu jednou soudu s cukrem a uvidíme
witch*
Zkuste. Jedlá soda s cukrem Vás stojí prd. Narozdíl od toho co jste koupil.
lubos*
Děkuji moc...už jsem vše smíchal, sodu s cukrem 1:1, tak uvidíme, ať se ti smradi nažerou...
Mockrát děkuji, vše jsem už udělal, tak uvidíme, snad ta soda nespálí trávník...
stanislavovi
Mravenců mám na zahradě tolik, že nemohu už ani nic odplevelit, abych je neměl pod šaty, byl jsem nucen koupit chemii, ale nechci to již z ekologických důvodů opakovat, proto hledám řešení šetrnější, ale marně hledám. Objevil jsem starší rady, ale nemám to odzkoušené, teprve na to půjdu: 1 díl cukru + 1 díl 10%tní potaše - do toho namočit pytle a dát je vedle mravenišť. Nebo směs práškovitého boraxu a cukru. Anebo 2,5 dílu cukru + 0,5 dílu fluoridu sodného. Zkoušel jste to někdo, abych se zbytečně s tím nezdržoval? Psát mi můžete rovnou na fmc54@centrum.cz. Děkuji.
Zkoušela jsem kde co a nyní již nic nekpuji. Nechám mraveniště trochu povyrůst, sázecím kolíkem uprostře udělám díru a zalejí vřelou vodou z rychlovarky. Ještě, že mravenci nejsou chráněni
lubos*
Vrelou vodou spálím trávník, nic si tím moc nepomůžu...
staraid
Po mraveništi stejně máte kruhy bez trávy. Není v tom rozdíl, jen ten, že zahubíte živé mravence i larvy. Musíte lít vřelou vodu přimo do díry a ne dolem dokola.
Jedině rozhrabovat mraveniště v době, kdy je teprve zakládají. Je pravda, že vlhká léta rozšíření mravenců napomáhají. Známá je vždy bez milosti zašlapávala, sotva uviděla, jak si staví mraveniště.
lubos*
To dělám také, mraveniště posypeme granulemi od brusu a druhý den zadupu zeminu. Ale to není řešení.
Nejlepší mi přijde rozplavit mraveniště v trávníku proudem vody. Zmizí hrbolek a mravencům se to značně zkomplikuje. Soused zkoušel ocet apd ale vše spali i trávník.
lubos*
Voda vše zhorší, budou si o to více stavět své hromádky zeminy nad terén
já používám už 3tím rokem SUBSTRAL a nemohu si ho vynachvalit. trochu do hromadky něčím pichnu, ať se to tam rozhemží, pak sypnu granulí a druhý den granule nejsou, ale mravenci taky ne, oni si to roznesou po mraveništi a pry je to otravi. u mě 100% učinnost, za mě doporučuji
ento
Cukr udělá královnu neplodnou.
lubos*
Jako sypat jim cukr do hnízd? Jak vidím, všichni na internetu s tím bojují, ale nikdo nenapíše, že jim to na 100% pomohlo zničit mravence. Už mě fakt štvou, tolik práce a peněz kolem travniku a ty bestie to ničí pořád dokola během chvilky.
72mona
Souhlasím, že Substral (obsahuje fipronil) funguje. Ale samozřejmě musíte počítat s tím, že mravenci vám ze zahrady nezmizí. Vždy se objeví nějací další. M.
lubos*
A to je ten zádrhel, objeví se další. Vím že mravenci nesnáší vibrace...jak se to řeší na fotbalových hřištích? Tam nesmí být hrbolky os mravenců...nebo můžou?
lubos*
smíchal jsem kyprici prášek s mouckovym cukrem v poměru 2:1, jemně rozhrabal místa s mravenci prstem, začali lézt že země a nasypal tuhle směs.. běhali jak smyslu zbavení a vše začali rychle tahat do hnízda. Uvidíme zda to bude nejlepší varianta likvidace. Na druhou stranu je mi jich líto, jestli budou umírat v bolestech. Chtěl jsem je ze zahrady vyhostit, ne zabít...
Mám dobré zkušenosti kombinace prášku do pečiva a Ektosol BIO fossil. Obojí je ekologické a aspoň trochu to funguje. Ale raději to před deštěm přikrývám truhlíkem. EKTOSOL BIO fossi/...
lubos*
Na 10 m2 mám asi 5 mravenišť, ale z 90% jsou to rezaví mravenci, ti vyhrabavaji zeminu a své larvy nad terén. Místo krásného rovného travniku je tankodrom, už mě to nebaví, má to vůbec smysl? Ti stáří zemřou a do stejného místa se nastehuji nový. Asi vyhozené peníze za chemii. Bros a ti podobné produkty řeší jen dočasně všechny tyto potíže s mravenci, ale neřeší prevenci.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.