Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Proč ořech neplodí

Od: vladimiratrnko odpovědí: 7 změna:
Dobrý den. Máme na zahradě víc jak šest let starý ořech a ještě ani jeden rok neplodil.Co s takovým stromem udělat?

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Pokud je naroubovaný, už by rodit měl.

Ovšem jestli jste si ho vypěstoval sám, buď budete být hodně trpělivý, nebo ořešák vykopete a zasadíte koupený, naroubovaný.

Oprava: "...musíte být hodně trpělivý"

riva
hodnocení

1x

Semenáč rodí pozdě. Babská rada je, že je mu potřeba natlouct. Ořechy se klátily dlouhými bidly a tím se poranily drobnější větve. Je možné, ža na tato poranění reaguje dřívější plodností. A pokud ne, tak aspoň budete vědět, že ani babské rady neplatí.

Bidlem se mlátí starý strom protože ořešák plodí na koncích větví a uvnitř v koruně není prakticky nic. Když se omlatí tak obrazí novými větvičkami které v dalším roce kvetou. Mlátit do mladého stromu nemá smysl. Pokud není očkovaný /roubovaný může plodit klidně až 12-13.rok. Prý se to uspíší, když se jako malý 2x přesadí takže musí bojovat o život. Někdy se doporučuje dát mu pod hlavní kořen cihly aby je musel obcházet. Aby zkrátka neměl lehký život protože když roste v klidu tak dělá jen dřevo a plodit se mu nechce.

hodnocení

0x

Měl jsem stejný problém.

Pokud se jedná o zakoupený, tudíž vyšlechtěný strom, v žádném případě strom neodstraňujte.

Tento strom je dlouhověký a prostě jednou plodí a jindy zase ne.

To znamená každý rok může být jiný.

Já vím proč můj ořešák nedává skoro žádnou úrodu, protože ho sázel můj děda a zahrada je ve svahu a skoro 700 m nad mořem, a posledních 30 let je zde opravdu sucho každý rok.

Rodil dobře i když byl mladý v 70-tých a ještě 80-tých létech, ale změna klimatu posledních 30 let to na naší svahovité zahradě naprosto změnila, nyní je tak vhodná k pěstování skalniček a kaktusů!

Snažte se jen stromu dát to co potřebuje, a to si lehce najdete na Internetu.

Dejte mu čas a nečekejte každý rok obsypaný strom ořechy, přeci jen tyto stromy pochází z teplejších míst a naše zimy na jeho každoroční úrody mají také svůj vliv.

Já tento strom mám nejenom pro úrodu ořechů, ale jeho listy jsou bezvadná antibakteriální ochrana a odpuzovač hmyzu na zahradě.

A obzvláště když se listí nechá vykvasit, tak jak se nechávají vykvasit slepičince na zalévání jahod organickým dusíkem, tak tento lektvar ze zkvašeného listí ořešáku odpudí leccos na zahradě.

obyvat.cz/...

hodnocení

0x

Ak bol očkovaný,tak už by mal zarodiť,ak je to len semenáč,tak treba počítať so zarodením 15 rokov a viac.

hodnocení

0x

Zatlučte do něj hřebík.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]