Nejste přihlášen/a.
Zdravím. Jsou rostliny, jejichž semenáče dodrží barvu rodičů, ale většina rostlin barvu rodičů nedodrží, protože si v genech nesou všechny barvy, ve kterých se ten konkrétní druh kytky vyskytuje. Semínka vaší gazánie si "pamatovala", že umí kvést i v barvě bordó, tak se "rozhodla" pro bordó a v této barvě se předvedla. Ida
Je to věc genetiky a způsobu množení (buď pohlavního = semeny, či nepohlavního = řízkem = odříznutou částí rostliny). Při nepohlavním množení si odejmutý a zakořenělý "řízek" nese všechny vlastnosti "mateční" rostliny, je to vlastně její klon; při pohlavním množení (opylením) mají semena v genech všechny vlastnosti obou rodičů. Gazánie kvetou v barvách od bílé přes žlutou a oranžovou po bordó. Neumí kvést modře, takže modrou barvu si v genech nenesou. Tak z 1 odkvetlého květu (třeba žlutého) každé semínko může vykvést v jiné barvě, klidně ani 1 žlutě, ale nikdy ne modře, protože modrou v genech nemá. Kdybyste ale odřízla třeba postranní výhon a zakořenila ho, nová rostlinka by měla všechny vlastnosti své matky => včetně barvy květu. Ida
nemáte zač. Ida
Stává se to tím, že včelky, nebo jiný hmyz, přenáší pyl z květů na květ z různých kytiček a všeho, co na zahradě ten hmyz "potká", a tím se klidně může změnit původní barva u květin, když používáte svá semena. A mnohdy opravdu překvapí. Neplatí to na všechny rostliny, což je zajímavé, ale je jich hodně, na které tohle platí. Já jsem byla letos překvapená třeba denivkama. U dvou keřů, které tady mám už několik let, a vím jakou barvou vždycky kvetou, jsou letos dvě různé barvy v jednom keříku. Sama na ně pořád koukám a divím se, kde se tam vzala ta jiná barva. A denivek mám hodně a stalo se mi to pouze u dvou.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.