Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Plíseň bramborová na rajčatech

Od: myska323* odpovědí: 9 změna:

Dobrý den .Současné mokré počasí je příznivé k plíním na rajčatech.Na netu je spousta rad jak hjí zamezit.Má někdo skušenost třeba se stříkáním ředěným mlékem,nebo jedlou sodou,nebo práškem do pečeiva.Nikdy jsem to neslyšela a myslím,že je je to blbost.Má někdo jinou svojí zkušenost jak tomu zamezit?Díky

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

riva
hodnocení

0x

Prodávají se proti tomu postřiky a mléko ani prášek do pečiva to není.

hodnocení

0x

Zamezíte tomu včasným postřikem. Já jsem loni přišla o celou úrodu rajčat, tak jsem se letos pojistila a nečekala jaké bude počasí, a až se plíseň objeví. To už bývá pozdě. A udělala jsem dobře, protože letos by to vzhledem k počasí dopadlo jako loni. Ale rozhodně nespoléhám na "babské" rady, a raději včas použiji koupený postřik proti plísním. Člověk se s tím piplá, pěstuje to týdny ze semínek a pak má po všem kvůli počasí. Různým radám na "netu", vůbec nevěřím. Tam napíše kdokoliv cokoliv. Někdy to čtu a říkám si, že takové koniny nemůže napsat člověk, který opravdu něco pěstuje. Většinou to píší lidé, kteří nikdy nic nevypěstovali, a zahradu viděli leda tak v počítači. A tím se živí, že prohledávají všelijaké neověřené návody, dají tomu lákavý titulek, zveřejní to a lidé na to klikají. A o to jim jde.

miska323
hodnocení

0x
Díky za odpověď, jsem stejného názoru.U nás letos nepomohlo ani včasné stříkání.vyhodila jsem už pár celých keříků.

tomas13
hodnocení

0x
Stříkám směs mléko a soda... Plus olej aby se to déle udrželo. Plíseň má ráda kyselé prostředí, postřikem zůstane zásaditý film, který by měl zamezit plísní.
jaro5
Dobrý den, můžete popsat jakou směs sody a mléka používát? Jak často? Za jak dlouho se objeví plíseň bramborová na rajčatech na neošetřených jako kontrola a za jak dlouho na rajčatech ošetřovaných Vaší směsí? Případně přidat fota? Děkuji!
tomas13
Poměry micham dle počasí, ale když je teplo tak cca 3 litry mléka, cca litr mléka a 2 lžíce sody... Při větší pravděpodobností plísní snížím množství vody... Letos stříkám průměrne jednou týdně a zatím dobrý. Loni kvůli dovolený ocel tak nestihal a nápadníka mi pár rajčat, ale intenzivním postřikem jsem nakonec to zkorigoval. Rozhodně doporučuji mléko než nějaký jedy v postřiku z krámu. Člověk si pěstuje doma zeleninu aby ji měl co nejvíc "bio".

@tomas13

nemá tam být napsáno 3 litry mléka, litr oleje a pak ty lžíce sody? Máš tam dvakrát mléko*nevi*

No nazdar, 3 litry mléka litr oleje a soda. To by teda byl postřik "za všechny prachy" ;). A proč to mléko? Co to v něm teda je, co brání plísni? Mimochodem, když se ten kupovaný postřik aplikuje ve správné době, tak než jsou zralá rajčata, je dávno pryč. Dává se hned na začátku na listy a když se začínají objevovat květy, ne, když už jsou na rostlinách plody. To už bývá většinou stejně pozdě. To by člověk nemohl stříkat třeba ani ovocné stromy proti moniliové spále, nebo jablka proti škůdcům a tak dál, a pak by neměl co sklízet. *co*

hodnocení

0x

Mně už odcházejí i verbeny, přestože stříkám proti padlí. Ale postřik jsem aplikovala už pozdě. *alene*

Radši postříkejte koupeným přípravkem.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]