Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Poznej houbu

Od: aja1946® odpovědí: 16 změna:
Prosim, jsou toto modraci nebo co a jedle?
doplněno 20.07.21 12:59: Omlouvam. Pravdu maji rad i s kovarem. Dnes dalsi ulovek a je to uplne jak z atlasu.

Poznej houbu
Poznej houbu #2
Poznej houbu #3

16 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

9x

Hřib kovář

doplněno 19.07.21 16:17:

Jakpak jste na to přišla, že kovář nemá baculatou nohu.

hodnocení

Kovar to není, ten nema tak buclatou nohu.
liska5

Dnes jsem našla sedm takových malých baculatých kolodějů pod smrky a břízami. Kovář má sytěžlutou a koloděj světežlutou dužinu

liska5

Jak kovář, tak koloděj, jsou za jistých podmínek soudkovití.

hodnocení

4x

Jedle to není, je to houba. Buď hřib kovář, nebo hřib koloděj. Jsou mezi nimi jen velice malé rozdíly, obvykle se to pozná v kresbě na třeni. Ty Vaše jsou už ale takové unavené, tak si netroufnu určit. Za mě ale spíš ten kovář.

Oba druhy jsou jedlé a chutné. Je dobré je delší dobu povařit či podusit. Starší plodnice bývají ale často červivé, takové velké tmavé dírky, takže se z celého úlovku vybere jen několik kousků. Lepší jsou ve směsi, než samotné. Při krájení zmodrají, při kuchaňské úpravě se ta barva ztratí. Jaga.

Modráci se lidově říká všem houbám, které po rozkrájení zmodrají.

hodnocení

Přikláním se ke kolodejovi. Ale nevim proč píšete že to není jedle ale houba. Jen kvůli vypadle carce na e? Ono to mobilu občas nejde.

kicune*
hodnocení

3x

Nejsem Smotlacha, ale podle mě je to kovář.

clovicekdoma
hodnocení

3x

Mám rád tyhle otázky hádej houbu.

Já bych to spíše typnul na Hřiba Kováře podle toho většího kousku. Ty menší jsou hodně matoucí. Prý se to pozná hlavně podle třeně kde koloděj má síťku zde mi to dle fotek tak nepřipadá. Navíc alespoň u nás kovář má třeň červenou i u menších plodnic a koloděj špíše žlutou a do červena jde až se staří houby. Kováře nacházíme poměrně často koloděje u nás v lese nerostou nebo je špatně identifikujeme.

Zrovínka včera sme měli s mamkou žně , v pátek to konečně začalo vypadat , že už to roste konečně v dubovém lese našli sme pár mladých hříbků a včera to byly dva velké koše. Převážně dubové hřiby , ale bylo tam i pár kovářů a dalších hub. Na jednom místě se opět již několik let po sobě objevil hřib le galové se kterým sme kdysi bylo v poradně jelikož sme ho nebyli schopni identifikovat.

liska5

Abychom si rozuměli:

Třeň je ten, a je to noha.Tak síťkovaný...

Dřeň je vnitřek, to maso" na řezu, to je ta. Žlutá u kováře a světležlutá u koloděje.

clovicekdoma

Jo lisko napsal sem pěknou blbost byly myšleny výtrusy namísto dřeně v řezu.

tm
19.07.21 16:16
hodnocení

0x

Modrák.

Jste si jistý? Na 100%?

anonymni357

Kdyz oni nevedi,ze takova houba neexistuje a radi ostatnim*zed*

liska5

Včera jse stejné snědla v polívce a žiju.*smich*

tm

Já nevím, jak vy, ale my jsme výdycky sbírali modráky.

Je mnoho druhů hub, které modrají. Jedlé, nejedlé i jedovaté.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]