Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Divné uschlé bláto na listech renklódy

Od: suzymon® odpovědí: 16 změna:

Dobrý den, Skoro celý strom je něčím divným napadený. Dneska jsem se na něja zadívala, protože mi připadal nějak tmavý. Na listech je zvláštní povlak, jakoby to bylo uschlé bláto. Když na to sáhnu, tak se to odlupuje. Strom byl hodně napadený mšicemi, ale bylo to v době, kdy pořád pšelo, tak jsem to nepostříkala. Na spodku listů vidím uschlé mšice, jsou mrtvé. Teda tam, kam až já ze země dosáhnu. Přikládám foto. Nevíte co tohle může být? Bláto to být nemůže, protože to by muselo padat z nebe. Postřikem to také být nemůže, letos jsem ho nestříkala ničím. Proč vychcípaly ty mšice, to také nevím. Co mám dělat? Napadlo mne vzít hadici a pokusit se ten strom "vyprat". Vypadá to, jakoby to by ten černý povlak byly uschlé mšice. Děkuji za radu.

Divné uschlé bláto na listech renklódy
Divné uschlé bláto na listech renklódy #2

16 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

5x

Dávám za pravdu benovi, že pachatelé jsou mravenci. Letos přemnožení, alespoň u nás.

jiofa

ben®
hodnocení

4x

Dobrý den, bez záruky - je to dílo mravenců, pro které jsou mšice užitečné a takto se je snaží chránit. Porovnejte viz obrázek v odkazu. Zdravím!

izahradkar.cz/...

hodnocení

To by být mohlo, ale ty mšice jsou mrtvé a mravence jsem neviděla ani jednoho. Ještě se vrátím a prozkoumám pečlivěji. Byly tam teda berušky, ale ne zase v nějakém velkém množství, že by mne to zarazilo.*co*

jiofa
hodnocení

3x

NE,ne.Mravenci s tím nemájí nic společného.

Černě

Na různých částech rostlin se tvoří tuhé černé povlaky, které lze poměrně snadno setřít. Této nákaze předchází vždy napadení listovými škůdci, nejčastěji mšicemi, ale i molicemi či puklicemi. Rostliny vypadají nevzhledně, houba ale žije jen na medovici, kterou vylučuje hmyz, nezasahuje a nepoškozuje vnitřek listu.

Doporučená ochrana: Vždy je třeba zamezit rozvinutí listových škůdců, a to insekticidy nebo žlutými lepovými destičkami. Povlaky lze opatrně smýt měkkou přírodní houbičkou.

Divné uschlé bláto na listech renklódy #3

Na prvním obrázku čerň určitě není.

jiofa

Je to houbová choroba...nezasahuje a nepoškozuje vnitřek listu.

Vím, černě znám.

jiofa

Teď jsem si všiml, že to vlastně suzymon výše objevila. (nezávisle)

jiofa

Správně by mělo být houba, nikoliv houbová choroba. Suzymon nic nestříhejte a nechte to pro letošek být. Příští rok pohlídat mšice a udělat včas postřik.

hodnocení

Ano, je to určitě ta čerň. Odpovídá tomu i vysvětlení, jak ní dochází. Strom byl napadený mšicemi, už jsem to psala. nemohla jsem postříkat, pořád pšelo. Viděla jsem, jak jsou listy obalené světlezelenými mšicemi. Všechny fotky jsou z jednoho stromu, samozřejmě. Proto se mi nezdáli ti mravenci, a hledala jsem dál. Já jsem strom ostříkala hadicí a k večeru postříkám proti mšicím. Mšice tam byly určitě. A podle se jedná o tu čerň, způsobenou mšicemi. Ale že už tam vůbec nejsou, to mi je divné. Utrhla jsem teď ještě dva listy, i po důkladném ostříkání to je ještě hodně vidět. Ale nemohu lézt po stromě a otírat houbičkou list po listu. To bych ze stromu slezla asi tak koncem září. :-D

Jiofa a co myslíte, mám ho teda ještě raději proti mšicím postříkat? Asi ano.

Divné uschlé bláto na listech renklódy #4
Divné uschlé bláto na listech renklódy #5
jiofa

Máte tam nějaké ovoce? Ja nemám letos ani jednu. Nějaká mšice tam je ale relativně nejzdravější strom za poslední roky ale bez renklód. Višně, třešně po pár kusech. Nechal bych to letos být. Déšt to omyje a mšice už asi tolik nebudou. Příští rok to pohlídejte ihned z kraje množení mšic.

hodnocení

Právě že ta moje ještě nerodila. Mám ji teprve pátým rokem. První rok měla zázračně velkou misku velkých a strašně dobrých plodů. no a od té doby nic. Loni vůbec nic, letos kvetla strašně málo a zůstal jeden plod. Jinak třešní velká spousta a byly veliké a sladké a kupodivu vůbec nebyly červivé. Višně a i meruňka chytily tu moniliovou spálu a to i přesto, že jsem je postříkala správně a včas. Teda nějaké meruňky tam jsou, ale je jich málo na to, jak strom hodně kvetl. Ale zato jsou hodně veliké. Mám tu maďarskou. Já se jen bojím, že se ty mšice zase vrátí a ten strom dodělají.

hodnocení

Tak jsem hledala na intenetu, jak vypadá to napadení mravenci, kde bych také našla nějaké listy a shodou okolností jsem našla poradte.cz/... U mne to vypadá přesně tak. Mám to na té renklódě, co jsem se tady ptala poč nerodí a že strašně roste. Tak asi budu muset nějak pořádně pořezat.

Čím víc budete řezat, tím víc poroste.

hodnocení

Dobře, řezat teda nic nebudu. Děkuji.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]