Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Trpká cuketa

Od: postolka odpovědí: 12 změna:
Dobrý den, asi ze sebe udělám hlupáka... Poprvé pěstuju cukety, nemám s nimi zkušenost a jednu jsem dnes sklidila. Má kolem 20cm. Ochutnala jsem ji syrovou a je docela trpká, má svíravou chuť na jazyku. Hořká se mi nezdá. Cukety normálně nekupuju a když jsem nějakou dostala, přišla mi bez chuti, spíše sladší, rozhodně ne trpká. Myslíte, že je vhodná ke konzumaci? Může být trpká letošním horkem a suchem? Omlouvám se za pitomou otázku, možná se zbytečně bojím, ale nerada bych "otrávila" členy rodiny (po tom, co se otrávil pán z Německa, mám z cuket docela obavy).Děkuji.

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

liska5
hodnocení

2x

Myslím, že o bude v normě. Cukety tak trochu stahují jazyk...Až se tepelně upraví, bude dobrá.

hodnocení

1x

Pokud se vám cokoliv chuťově nezdá, plod vyhoďte. Nestojí to za to. Chuť může být ovlivněna stresovými podmínkami rostliny v době růstu plodu. Odkud máte sadbu, případně semena?

hodnocení

1x

No vidíte a já sklízím právě malé cuketky, které mají tak 20cm, a jím je syrové, nakrájené řeba do míchaného zeleninového salátu, nebo jen tak rozříznuté a lehce osolené, jako okurku, protože lehce křupou a moc mi chutnají. Vlastně to je zelenina na kterou se těším jako na první, kterou mohu ze své zahrádky jíst, protože ty cuketky (mimo kedluben a toho ostatního jarního), jsou nejdříve zralé. Rajčata, okurky a fazolky, ještě tou dobou nejsou. Dělám to tak už víc jak 15 let, co mám vlastní zahrádku a ještě se mi nic nestalo, naopak se těším plnému zdraví. To, že u nás se sklízí přerostlé, až obří cukety a dělají se z toho buchty a "bramborák" a jiná jídla, která vlastně tu výbornou zeleninu znehodnotí, je zvykem asi jenom u nás. V cizině na pultech žádnou obrovskou cuketu nikdy nenajdete, tam se prodávají pouze ty malé, jinak by to nikdo nekoupil. Dávají se do polévek a i jinak se tepelně upravují, ale pořád jsou to právě ty malé a křehké cuketky. Píšete o nějakém pánovi z Německa a že se mu něco stalo, když snědl cuketu. Ten případ neznám a bůhví, jestli to byla pravda, nebo co to bylo za cuketu. Prší, ale přesto jsem šla utrhnout cuketku a vyfotila ji, abyste viděla na vlastní oči jaké cukety sklízím. Samozřejmě, že později v sezoně už je úroda tak rozjetá, že nestíhám jíst a tak některé přerostou, ale ty teda raději nastrouhám a dám slepičkám. Ty už mi nechutnají. Možná, že Vám přišla trošku trpká, ale jelikož nejste zvyklá na tu chuť, tak jste to vyhodnotila jako hořké. Ta lehce trpká chuť po rozkousání zmizí, a cuketka je spíše sladká. Velké cuketey už jsou takové bez chuti a musí se loupat, protože ta slupka má právě tu trpkou chuť. A ještě mne napadlo, že i když jste ji sklidila jako malou, tak už mohla být právě až moc uzrálá, protože ta vaše má už hodně zelenou slupku. A to se také u prvních plodů stane, že cuketa přestane růst a rychle ztmavne. Ty také většinou nejím, nebo je oloupu a dám do polévky, ty tu trpkou chuť mají zřetelnou.

Trpká cuketa

hodnocení

1x

Tak právě jsem slyšela v TV o cuketách a okurkách, které mohou člověka otrávit. Cukety jím od té doby, co jsem měla možnost je jíst, což už je víc jak 40 let, a ještě NIKDY jsem neměla vůbec žádné popisované poblémy. Už asi nevědí, čím by lidi vystrašili. Hořkou okurku znám, ale když je hořká a tedy by mohla ublížit, tak je tak hořká, že se postě nedá vůbec jíst. To známe všichni. Někdy ale stačí i tu okurku oloupat, nebo odkrojit ty konce, potože ta hořkost je většinou tam, a klidně ji můžeme sníst a nic se nestane. Pokud teda není okurka už hořká celá. Ale tohle se většinou stává u přerostlých nakládaček, nebo když je velké sucho a člověk nezalévá. Ale u cukety jsem se ještě nikdy nesetkala s žádnou hořkostí, natož s takovou, že by se nedala jíst. Ani u kupovaných, ani u těch doma vypěstovaných, jsem nikdy žádnou hořkost podobnou té okurkové hořkosti nezažila. Jenom blbnou lidi a nevím, co tím sledují. Asi aby lidé už nejedli ani tu zeleninu která je čím dál dažší a raději se cpali knedlíkama, nebo co. *zmateny*Ale kdo má zdravý rozum, tak si pomyslí své a nenechá se děsit. Jo, a že prý se lehce pozná ta nebezpečná cuketa od bezpečné, a to tím, že prý se ochutná. *zed*Tak to chci vidět, jak budou lidé ochutnávat cukety v obchodech před tím, než si ji koupí. *ee*

ben®
hodnocení

0x

Dobrý den, pokud jste si jistá, že jde o cuketu, tak byla asi podtržená, resp. nedozrálá. Cukety se sklízejí mnohem větší a trpké by neměly být (a vyžadují značnou zálivku). Zdravím!

Na zralé nepodtržené cuketě byste si zřejmě nepochutnal.

postolka
hodnocení

Ano, mělo by jít o cuketu (viz foto), semena jsou obyčejná z obchodu. Právě že se mi už zdála dozrálá. Během vegetace vydatně zalévám a hnojím jíchou z kopřiv a popelem. Tu trpkou chuť měly jen ty kapky z cukety, po rozkousání byla celkem dobrá. Tak teď nevím. Možná asi zbytečně plaším *zmateny*

Trpká cuketa #2
Trpká cuketa #3

hodnocení

0x
Nedavno jsem četla,nze horké okurky a cukety a dýně jsou dle odborníků zdravi skodlive
postolka
hodnocení

Hořká není, zkusím ji asi zpracovat.

hodnocení

0x

Mě by vůbec nenapadlo jíst syrovou cuketu. Jedině tepelně upravit, případně malé zavařit jako okurky.

cutora

Naopak, malé cuketky jsou nejlepší. 8 - 10 cm - rozkrojit, semínka jsou malá, jí se celý plod, pokapat olivovým olejem, pomletým čerstvým pepřem a mírně osolit.

Nesrovnávat s dýněmi, ty se musí naopak nechat dozrát /podle stopky/ a ještě uležet.

Než jsou okurky, tak náhrada. A když je domácí rajče, tak zdravé to je.

Velké cuketa na cukeťák.

Zkuste vaši oloupat, možná to dělá silná slupka, mám ale cuketky světlé, jemně žíhané, jako na sáčku, tahle na foto je dost tmavá.

postolka
hodnocení

Syrovou cuketu bych také nikdy nejedla, jen jsem ochutnala a překvapila mě ta svíravá chuť. Potom se katastrofický scénář rozběhl na plné obrátky :) Určitě ji tepelně zpracuju. Je dost tmavě zelená, žíhaná není. Snad to bude ok. Děkuji za komentáře a postřehy. Některé byly velmi přínosné *palec*

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]