Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nádory na listech azalky - co to je?

Od: rybicka® odpovědí: 9 změna:

Na listech azalky se objevilo pár takových bílých jakoby nádorů nebo zduřenin. Nejdřív jsem myslela, že na ní padly nějaké okvětní lístky z okolí, ale ne. No otrhám to, snad to není nic vážného :) ale co se jí to stalo?

S tím rostlinstvem je taky furt něco! :( :)

Nádory na listech azalky - co to je?

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

jiofa
hodnocení

1x

Mám to rovněž u japonských azalek. poslední asi 2-3 roky. patrně tomu přeje počasí. Je to ouškovitost azalek a je to houbová choroba. Žádný hmyz tam nenajdete. Postřík fungicid na houbové choroby. Teď již víceméně aby se to dále nešířílo.

doplněno 05.07.21 20:21:

Zajímal jsem se o tento druh poškození před mnoha lety, ale postřík jsem nikdy neprováděl.

liska5

*palec*Dík. Tak jsem chytřejší. To je zajímavé, máme tu staré azaly a nikdy nic takového.

jiofa

Není zač. Mám japonské azalky i 20 let staré nízké keře i 1,5x1,5 m a je to na některých posledních cca 5 let. Obecně se tady v Podkrkonoší přestává dařit lecčemu.

honzin*
Já si to donesl nejspíše s mulčovací kůrou. Pomůže postřik fungicidem. Se to nejí, tak bych to neřešil a s rozumem stříkl. Myslím, že jsem použil něco, co mám stejně na révu.

idanova*
hodnocení

1x

Zdravím. Na tuto ouškovitost azalek upozorňoval p. Větvička z výzkumného ústavu cca před 5lety, že sem přichází ze západu, kde mají vyzkoušeno, že postřiky proti houbovým chorobám příliš nepomáhají. Radil, že je potřeba všechna "ouška" otrhat a zlikvidovat hned, jak se objeví => nenechat dojít do stádia "šedavé chlupatosti", kdy houba tvoří výtrusy, kterými se šíří. Tato houba přezimuje ve spadaném listí, mezi které se dostanou opadané listy s oušky + výtrusy. Také výtrusy přenáší hmyz a voda – déšť a kropení. Informaci jsem si naštěstí zapsala, neb následující rok se mi ouškovitost prvně objevila a nikdo nevěděl, co s tím. Nikdy jsem nestříkala, ale poctivě otrhávala – jde to snadno. Po 2 letech bylo po nemoci. Ida

hodnocení

Dík všem za názory a rady, tady se člověk ledacos dozví.

liska5
hodnocení

0x

Nejsou to hálky? Myslím, jestli se azalka nebrání vytvořením takového útvaru kolem vpíchnutého vajíčka nějakého hmyzu. V hálkách se pak vyvíjí larvička, která se jednoho dne prokouše ven. Opatrně to rozkrojte, jestli už v tom něco neleze. Určitě bych to z keřů ručně hned obrala a spálila. Na azalkách jsem to dosud neviděla.

hodnocení

Některé jsou takové duté bouličky, ale nic jsem uvnitř nenašla. Tak jsem to otrhala a zlikvidovala. Díky :)

liska5

Takové hmyzí vajíčko či červíček jsou malincí, ale může to být úplně něco jiného. Je to na listu, na řapíku nebo na semeníku,?

Nemá to barvu, jako květy, jakými ta azalka kvete? Jako že by to byla nějaká květní mutace? U některých rostlin to dělají určité viry. Možná i ty vysoké teploty... Já bych to ze zvědavosti poslala s dotazem na nějakou školku okrasných dřevin, pěstilelskou stanici či arboretum. Napadly mne Průhonice nebo Štiřín. Zeptám se ve všední den u nás v okrasné školce. Jsem z kraje azalek ap...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]