Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Africké fialky - pěstování v zimě

Od: tom14 odpovědí: 17 změna:

Dobrý den, chtěl bych se zeptat. dostal jsem od babičky 3 lístečky fialek všechny třijsem dal do skleničky s vodou a asi po měsíci a půl všechny lístky mají dlouhé kořeny. Dnes jsem je zasadil do květináče. Chci se zeptat jestli v tomhle období bude fialka růst a nezdechne mi?Kolikrát týdně ji mám zalévat? Poradte někdo kdo má zkušenosti. děkuji

17 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Zemina musí být stále vlhká. Ideální je měkká voda pokojové teploty. Zalévat musíme zespoda, aby se voda nedostala na listy _ hrozí jim plísňové choroby ! Nepostradatelná je pro rostlinu i vysoká vzdušná vlhkost, díky níž neosychají listy. Nikdy však nesmíme listy máčet. Jsou chloupkaté a tak bychom je poškodili. Já zalévám do misky jednou týdně.

hodnocení

1x

Někde jsem vyčetla, že nejlepší měsíc pro množení saintpaulií je srpen. Proč, to jsem už zapomněla. Ale vyrostou jistě i jindy. Do hlíny přidat rašelinu a díl písku, to už tu ale někdo psal, zalévat dospod do misky. Počkat a co rostlina "nevypije" tak do hodiny, vylít pryč, aby nestála v mokru.

Namnožila jsem jich už plno, pro sebe i pro známé. Předevčírem jsem byla v krajském městě u doktora. V supermarketu u vchodu je prodejna s květinami. Překrásné fialky kvetoucí všemi barvami, napohled zdravé, plné poupat a kus za 25 korun. Koupila jem si dvě. A mám to bez množení.

Ale zase budete mít radost, že jse si je vypěstoval sám. *placni* Jaga.

fam
hodnocení

0x

Zalévat málo, nesnáší přelití. Růst snad bude, pokud je hodně na světle (teď je všude dost tma). Potom až se ujme pokvete i v tmavší místnosti.

fam

Občas rosit listy, ne moc!

hahanaj*

listy se u fialek nikdy nerosí -

fam

Rosili jsme, spíš s mírou, fialky byly spokojené. Vdí přelévání zespoda.

Špatná rada, listy nikdy nerosit. Uhyne. Fialka se má právě zalévat do misky, aby si vytáhla vodu sama a kořeny.

hodnocení

0x

Ano, lze kdykoliv v roce. Rostlinku vsaďte dosměsi rašeliny a písku. Přes květináč přejáhněte uh pytlík, který zajistí potřebné klima. Až se rostlinka uchytí, opatrně odstraňte starý lístek...

tom14
hodnocení

děkuji všem moc

tom14
hodnocení

ano máte pravdu, děkuji za rady ale nevadí že místo sluníčka dávám rostlinky pod lampičku? stačí na hodinku? jedna rostlinka na lístečku už se mi trochu spálila to by vadit nemělo doufám?

Není potřeba dávat pod lampičku,stačí na okno. Příště je lepší sázet na jaře,když je hodně světla :)

tom14
hodnocení

a vadí když použiju honjivo co je asi přes 4 roky staré? a na obalu je napsané že se musí spotřebovat do 3 roků

myslím,že nevadí,ale na hnojení je ještě příliš brzy,musíte počkat až se ujme :)

tom14
hodnocení

ano, to vím jen jsem se chtěl zeptat jestli lze použit hnojivo staré

vejvodka*
hodnocení

0x

Africké fialky rostou v každém období, i vám pokvetou. Dávejte ale pozor na přelití, Zalévejte 1x týdne, spíš méně jak více a buď do misky a nebo pokud do větináče, tak ke kořenům. Má-li fialka přemokřenou půdu, začnou jí vadnout listy. Přes zimu může být u okna, ale přes léto spíš ve stínu.Přeji hodně zdaru.

hodnocení

0x

Po zasazení nerosit, zalévat jen spodem i v teploé místnosti, mám je na okně nad topením, 1x týdně

522xboy*
hodnocení

0x

pokud se listy zacnou zvedat otocit je ke slunci, ja mam jiny problem, dela mi to nekolik pater listu u jinych zase ne. co s tim,dekuji

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]