Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Hrášek polopozdní, výsev

Od: suzymon® odpovědí: 11 změna:

Dobrý den, chtěla bych si vysít cukrový hrášek, který se pěstuje kvůli celým luskům. Na pytlíku je napsáno že je to polopozdní odrůda, a vysévat buďto na jaře, nebo prý až v polovině července. Co se stane, když ho vyseju už v této době? Je v tom velký rozdíl? Děkuji za radu.

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Jestli je něco raného, pozdního nebo polopozdního není dáno dobou výsevu, ale délkou vegetačního období. Doporučení výsevu na polovinu července je tam proto, že hrách kvetoucí ve vysokých letních teplotách se špatně opyluje a je pak v lusku málo zrn nebo nejsou ani lusky. S výsevem bych počkal.

hodnocení

Počkám a pak napíšu, jak to dopadlo. ;)

veronica
hodnocení

3x

Problém není ani tak s hráškem, ale se škůdci (nosatci a zrnokazi), kteří už jsou hezky namnožení a těší jenom na ten váš výsev.

Z tohoto důvodu jsme upustili od pozdního setí hrášku - nikdy z toho nic nebylo a stříkat to nebudeme.

witch*
hodnocení

2x
Rozdíl v tom nebude. Klidně ho tam prdněte. Já v raném nebo pozdním taky rozdíl nedělám. Dávám první do skleníku už v únoru a v květnu mám první hrášek v okolí. Lidi ze začátku divně koukali: "Hrášek do skleníku jo?" Jo, a proč ne? Děti měly co zobat a ještě jsem dala 200g na mrazák.
liska5

To já mám letos v truhlících na oknech místo balkonových rajčat keříčkové fazole. Zvenku to není poznat, že to nejsou kytky. Má to plno fialových kvítků a první tmavé lusky na střídačku se žlutými, co kvetou bíle. Muškátů se nenajím *smich*

hodnocení

No u tohohle je právě napsáno, že pro podzimní sklizeň se má vysévat v tom červenci. Já jsem trochu netrpělivá, ale raději teda ještě těch pár dní počkám.

cutora

Dobrý nápad s těmi fazolemi v truhlíku.

Nojo, červenec už klepe na dveře.

witch*
@liska5 já v truhlíku ty muškáty mám. :-D Ale začínají dozrávat třešně, co nevidět budou borůvky. Maliny nic moc, asi jsem nedočkavá nebo jsou zpožděný. Rybíz taky červená. Co jíst bude. *smich2*
@suzymon je 28.6. červenec klepe na dveře. Pokud nechcete vysévat teď. Pár dní už vydržíte. Záleží na Vás jak se rozhodnete.

cutora
hodnocení

2x

Já bych to nedělala. Vysela přesně podle návodu.

Zrno má v sobě něco zakódovaného, jak s teplotami tak s prodlužováním a krácením dne.

Tipla bych, že rostlina něco málo vyroste, ale jakmile nastanou teplá období v červenci a srpnu, nedospělá rostlina s malým luskem zastaví růst a začne usychat.

Hrách např. Radovan se může vysévat do konce června.

liska5
hodnocení

2x

Já bych dodržela dobu setí na sáčku.. Jde o teploty a délku dne. Nemusí v letním hicu dobře klíčit a ani kvést.

Typické je to u ředkviček. Ty tvoří bulvičky, jen když je krátký den - zjara a na podzim. Seté začátkem léta jdou rovnou na květ.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]