Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Škumpa - semena

Od: dana77 odpovědí: 7 změna:

Dobrý den,

potřebovala bych poradit jak na škumpu. Soused di ji zasadil asi 2m od našeho plotu asi před 4 roky. Každý rok mám plno malých sazeniz po zahradě a v trávníku. Letos už je jich tolik, že mi nejdou zlikvidovat a navíc je mám třeba i v záhonu růží nebo i v mrkvi, tam kde se nedá rýčem podrýt. Jak se jí zbavit?

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

liska5
hodnocení

2x

Na hranici pozemků bych udělala hluboký výkop a ponořila tam nějakou odolnou desku /tlustý plast/. Všechny výhonky natřít Garlonem. A poctivě kus po kuse, štětcem. Tady je v jedné zahradě škumpový hustý les. Vedle obecní trávník, který se pravidelně seká a škumpa nemá šanci. Jen ty krajní škumpy rostou v tom drátěném plotě.*alene* Škumpa je neštěstí. Viděla jsem ji růst ze základů chaty i prorůstat dřevěnými schody.

liska5

Já myslím, že to nejsou semínka, ale že se šíří divoce pod zemí.

hodnocení

1x
Škumpa je pěkná potvora. Pro mě plevel, ovšem pro někoho okrasná rostlina.
Moc ti to nezávidím.
Nejlépe vše, i u souseda vykopat a zlikvidovat, třeba spálením.
liska5

Kde by to šlo / záhon/, tam bych udělala ohníček.

hodnocení

1x

Dcera škumpu chtěla, ale jednu, ne mít zaplevelenou celou zahradu. Sehnala si nějakou velikou nádobu, tu zakopali do země a do ní zasadili rostlinu. Tak má pořád jen jednu škumpu. Jinak je odstraňování velice obtížné, vzhledem k prorůstání kořenů. Jaga.

floro*
hodnocení

1x

Požádejte souseda, ať ji zlikviduje. Škumpou se soused opravdu dopouští porušení vyhlášky. Navíc, jako jedna z mála rosltin, vypouští alelopatické látky, které ovlivňují ostatní rostliny rostoucí v jejích okolí.

Jak píšou jiní, šíří se k vám kořeny.

hodnocení

0x

Ta škumpa se šíří větvením kořenového systému, z nějž vráží výhonky. Pokud ji soused úplně neodstraní, pak je jediná možnost, pod obvodem plotu, zakopat svisle nějaké betonové desky (třeba i silnější cetris desky) které by chránily prostupu kořenů na váš pozemek. Kořenový systém je většinou celkem málo pod povrchem. Spoje desek ale provést s překrytím. Škumpa si najde i mezírku mezi nimi. Jinak je nutno výhonky likvidovat ihned jak se ukáží. Přesekat kořeny od zdroje (původní rostliny) a vytrhat výhodnky i s kořeny. .A pokud se ihned radikálně nezlikvidují, tak zase, od těchto nových výhonků, se šíří dále. Ale "uhlídat" a "ukočírovat" se to dá, rovněž někde škumpu máme (zahrada, chata).

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]