Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
potřebovala bych poradit jak na škumpu. Soused di ji zasadil asi 2m od našeho plotu asi před 4 roky. Každý rok mám plno malých sazeniz po zahradě a v trávníku. Letos už je jich tolik, že mi nejdou zlikvidovat a navíc je mám třeba i v záhonu růží nebo i v mrkvi, tam kde se nedá rýčem podrýt. Jak se jí zbavit?
Na hranici pozemků bych udělala hluboký výkop a ponořila tam nějakou odolnou desku /tlustý plast/. Všechny výhonky natřít Garlonem. A poctivě kus po kuse, štětcem. Tady je v jedné zahradě škumpový hustý les. Vedle obecní trávník, který se pravidelně seká a škumpa nemá šanci. Jen ty krajní škumpy rostou v tom drátěném plotě. Škumpa je neštěstí. Viděla jsem ji růst ze základů chaty i prorůstat dřevěnými schody.
Ta škumpa se šíří větvením kořenového systému, z nějž vráží výhonky. Pokud ji soused úplně neodstraní, pak je jediná možnost, pod obvodem plotu, zakopat svisle nějaké betonové desky (třeba i silnější cetris desky) které by chránily prostupu kořenů na váš pozemek. Kořenový systém je většinou celkem málo pod povrchem. Spoje desek ale provést s překrytím. Škumpa si najde i mezírku mezi nimi. Jinak je nutno výhonky likvidovat ihned jak se ukáží. Přesekat kořeny od zdroje (původní rostliny) a vytrhat výhodnky i s kořeny. .A pokud se ihned radikálně nezlikvidují, tak zase, od těchto nových výhonků, se šíří dále. Ale "uhlídat" a "ukočírovat" se to dá, rovněž někde škumpu máme (zahrada, chata).
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.