Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Sestřih kořenů

Od: myska* odpovědí: 6 změna:

Dobrý den,chtěla bych poradit,zda jde u tují a oleadru seříznout kořeny,aby se vešly do květináče.Maám obojí ve velkých květináčích a nerada bych dávala větší.Jsou dost prorostlé kořeny.Nemohu ubrat hlínu a přidat novou.Jestli máte někdo zkušenost poraďte.Hlavně kdy je možno stříhat.

Děkuji Myska

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hahanaj*
hodnocení

2x

Tak oleandry běžně na jaře vyklopím a sekerou osekám kořeny ,mám je v ohromných květnících a nehodlám už dávát do větších . Již nyní je musí uklízet na rudlíku.

Vyklopím dosypu na dno dám vrstvu nové zeminy a oleandr znovu zasadím a dodám zeminu . Rostou pak pěkně , pravidelně přihnojuji a zalévám vlažnou vodou aby hodně kvetly.

Thuje jsem takto nezkoušela.

doplněno 14.02.13 15:58:

tak jak jsem našla a čtu i tujím se úspěšně dají redukovat kořeny - nic je nepoškodí a rostou dál pěkně

zahrada.cz/...

myska*
hodnocení

Tujky mám v květináči asi skoro 10 let.Nechci aby byly vysoké,ustřihla jsem jim špičku.Chěla bych je zakulatit,ale jsou trochu řidší.

Za kořeny jsem ráda.Díky

jabraka*
hodnocení

1x

Jak říká Limetka,před přesazením nejen zakrátit kořeny,ale i zakrátit větve.S menším kořenovým balem bude o něco menší přísun živin a než se obnoví kořenový obrost,musí se omezit spotřeba i v koruně.Tento princip platí u všech rostlin.Dát pozor jen tam kde jsou kořeny choulostivé.

JABRAKA

hodnocení

0x
Na primě v receptáři říkali že oleandr snese před zazimovánim sestřih až na třetinu velikosti. A protože bonsaisté zastávají názor že koruna má odpovídat kořenům dal by se i kořenovýsystém zmenšit až o dvě třetiny. Osobně bych se bál do toho jít tak razantně ale ubrat třetinu by oleandru vadit nemělo. Když člověk viděl jak ve Španělsku kvetou jako křoví mezi pruhy na dálnici tak si říká proč se s oleandry doma dělají takové cyráty ;)
Pozor celá rostlina je silně jedovatá.

limetka*
hodnocení

0x

Myško, sříhám je o třetinu , a to kořeny i korunku. Stříhám na jaře při přesazování.

imrous*

Ahoj . Jak píše hahanaj, na jaře to osekám sekerkou, oleandr koření dost brutálně. S těmi tůjkami opatrněji, ale o třetinu můžeš určitě.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]