Nejste přihlášen/a.
Zdravíčko všem, chystám se zbavit monsteru slepých odnoží, rostlina už je starší a nehezká. Jako laik v pěstování se zeptám, zda k vypěstování nové rostliny stačí odříznout čerstvý nový list se stvolem a nechat ho v hlíně zakořenit? Nebo jak na to?
Děkuji.
Dobrý den, ano stačí. Kousek stonku 5 - 6 cm se zdravým listem, a buď v substrátu a nebo ve vodě, já osobně nechávám zakořeňovat ve vodě, vidím na to a popřípadnou hnilobu mohu odstraňovat.
Děkuji, takže není třeba uříznout stonek u kolínka? Vložila jsem tedy listy do vody a uvidíme...
nerozumím otázce, pokusím se vložit řízek monstery, je to sice variegátní klon, ale na barvě nezáleží
doplněno 11.12.13 18:54:a nelze napsat, jak to dlouho trvá, záleží na teplotě, množství světla, vlhkosti vzduchu, nemohu napsat tři týdny, ale přibližně do měsíce, ale jak říkám, je to příroda...
Martino, mám monsteru 42 let :D Fakt, tak dlouho. Jednou za čas ji rozstříhám a to tak, že ji naporcuji po šesti, sedmi listech. Zezdola 3 listy vylomím stvol šoupnu do vody v okurkové sklenici. Většinou dva vršky a dva takové jako zparchantělé, které se nedělí. Ostatní jsem se pokoušela někomu darovat, ale nakonec skončily v popelnici. Po zakořenění je zasadím do květináče, ve kterém byly, ale je vydrhnutý s novou zeminou. Několik roků, snad 4, 5, ji trvá, než doroste do stropu. Pak ji seříznu a ona pustí nový list na vrcholu. A když ten doroste do stropu, rozřežu ji. Jen si myslím, že byste to měla nechat na jaro. Teď se jí to nebude líbit, protože odpočívá. Na jaře si udělejte dva, tři řízky, počkejte, až zakoření a pak teprve zbytek vyhoďte a vydrbejte květináč.
A když ji otřete listy vlhkou švédkou útěrkou, tak bude úžasná :D
doplněno 12.12.13 07:22:Švédská útěrka je takový hadřík, který se tváří jako z froté. Pracuje se s ní bez mýdla, bez saponátů, jen s vodou. Je úžasná na čištění bot, kabelek, rukavic, protože setře binec, ale neodmastí jako saponát a kůže nerztvrdne. Zvířat, kožíšky se jim pak úžasně lesknou. Nábytku, místo prachovky. Kachliček, na bleskové šmrcšmrc, nemám čas ani chuť. :D Jen se musí v hlubší vodě dobře vymáchat. Prodávají ji stánkaři a Vietnamci za nějakých 20kč.
doplněno 12.12.13 07:23:Zakořeňovat bude dlouho. Měsíc? Ta moje to tak má. Ale já mám tu s velkými listy. Monstery jsou různé.
Děkuji, jak dlouho přibližně zakořenění trvá? tarý květináč i se substrátem jsem vyhodila, dneska konečně řeším ty smutnice, všechno jsem zasypala křemičitým pískem a právě květináč od monstery je nejstarší, dostala jsem ji a vlastně je ten květináč jen škaredý bílý kýbl plný straé hlíny, takže to letí z domu.
Právě proto to řeším teď Snad to nebude moc vadit. Co je švédská utěrka, to si najdu
.
Martino, vůbec nevadí, že ji nařízkuješ teď. Zakoření. Čím větší teplo, tím dříve. Hele, já si vždycky najdu pěknou vázu, vyberu řízky s těmi nejhezčími listy a pak to postavím někde na čestný místo . Vypadá to dobře.
My jsme meli Monsteru asi 30 let, pnula se na svetle chodbe nahoru k oknum, delka pres 4 m, prumer listu kolem 50 cm. Schanel jsem nekoho, komu bych ji daroval, ale pro nezajem jsem ji s tezkym srdcem zlikvidoval.
Sebor, neměl jste ji dávat pryč. Je krásná. Vždycky rozstříhat a znovu založit novou rostlinu. Ještě krásnější.
Dobrý den, nejjistější je odříznout na jaře vrchol rostliny a to raději delší kousek 40-50 cm, na kterém už začívají rašit vzdušné kořeny. Na jaře mají rostliny mnohem větší chuť do života a jak už tu bylo psáno, taky vyšší teplota má velmi pozitivní vliv. Další možností je řízkovat na etapy, kdy několik vzdušných kořenů dáte do vody a po jejich rozvětvení odříznout kmínek pod kořenem a ty kořeny pak zasadit do hlíny. Pokud to bude už pěkně růst a budete to chtít ještě zkrátit, tak odříznete přebytečnou vrchní část rostliny.
Tal to jsem asi udělala všechno špatně, teplota +- 22 stupňů, slunnné místo, teď jsem se dívala, zda jsem odžízla i ta kolínka, ano! Listy jsou s kolínky. Nic nehnije, listy jsou pevné a pružné.
proč všechno špatně? ty délky stonků co tady uváděj jsou zbytečný, opravdu stačí list a dva, tři dílky ,,kolínka,, tj 8 - 10cm, brzdící je jen teplota, 22 C je stagnující, udržovací, ale podorující k růstu je potřeba tak 27 - 30 C, vodní prostředí je taky v pořádku, z mého pohedu je to 90 % správně, jen ta teplota, takže počkat a ony se ty listy probudí
doplněno 15.04.14 21:43:v profesionálních pěstírnách, pokud pominu meristémové, tkáňové kultury, tak tam se množí monstery jen ze stonků bez listů, ale při teplotách 35 - 40 C a ve sterilním prostředí
Ukulele, máte asi pravdu. Mi, hodně dávno, řekli, že mám dát do vody tři očka a 3 listy, tak to tak dělám už někaých 40 let. A možná nechávám stonky příliš dlouhé. Ale stejně zbytek rostliny vyhazuji, nikdo ji nechce.
Ukulele, já nejsem Žofinka, já jsem babka z Ostravy.
Máte pravdu, ta hodně děrovaná, ta je nádherná. Celistvé listy, bez rozstříhání, to jsou nějaké "zparchantnělé" oddenky. Ty dávám do květináče dva, zaplní spodní prostor a rostlina mi pak příjde plnější. Už ani nedovedu spočítat, kolikrát jsem tu rostlinu, která je na fotce, rozřezala a znovu zasadila. Mnohokrát.
Ahááá, tak to teda je. Také jsem vás měla za ženu. Párkrát jsem si všimla, že o sobě mluvíte v mužském rodu, ale měla jsem to za překlep. A ono je za tím Cimrman. No toto!
Děkuji babko žofko, mě by se líbila ta rostlina s hodně děrovanými listy, no děrovanými, spíš úplně ,,rozstříhanými,, Ale nikde se mi jí nepovedlo sehnat, teda myslím normálně běžně, už už jsem s jí málem odkliknul na Ebay, ale platit dopravu z Indonésie se mi nechtělo...já mám variegátní monsteru, s panašovanými listy, a pak mám takovou šíleně obyčejnou, ale má až odpudivě kompaktní listy, ale zase jsou ty listy malé a když vidím ty listy 50 x 40 cm tak si zase říkám, že to je krásný u někoho, kdo na to má dost místa...
doplněno 16.04.14 16:22:Vida, vida, tak z Ostravy, no vidíte, jak se to plete, mě tu běžně oslovují jako ženu, a já se vždy leknu a přesvědčím, že jsem ještě kluk, páč si lidi myslí, že jsem ta ukulele a neznají všegénia Járu s jeho černochy albíny Uku a Lele.
doplněno 16.04.14 18:33:No jo, už je to tak, kdysi jsem se divil, když jsem tu zveřejnil fotky svých afrických kopřiv a nějaká tazatelka se ptala na moje rostliny nějaké ženy, no samozřejmě jsem jí neodpověděl, když se neptala mě.
Ukulele. Mě mateš stále . Ráda čtu Tvoje odpovědí, vím o Tobě, že jsi v rostlinách fakt machr...ale stejně Tě cpu furt mezi ženský
, Takže když Ti to v budoucnu provedu, tak mě to promiň
Uááááá, no já to mám jako že jsem za dva ( možno je dosadit cokoliv ) Jinak jsem Radek milující Járu Cimrmana. Protož ten Uku a Lele, dva černoši albíni z kmene Habharuských inteligentních divochů a teď se loučím, zrovna kolem mě proletělo hejno slepic, tak si jdu sestřelit večeři.
Od položení dotazu je monstera podle rad ve vodě, kořínky nikde Listy jsou ale pořád zelené a pěkné, tak teda fakt nevím.
Z paždí, ,,*kolínka*,, na stonku nic nevyrašilo? To je divné.
doplněno 13.04.14 20:59:máme čepel = plocha listu, pak řapík = různě dlouhá stopka, řapíky vyrůstají ze stonků a u monstery je třeba mít list s kouskem stonku a právě ten stonek by měl z 95% obrazit...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.