Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vadnuti ranych boruvek

Od: milan78 odpovědí: 14 změna:
Dobry den, prosim o radu. Na podzim jsem vysadil dva kere ranych a dva pozdnich kanadskych boruvek - na preskacku. Vykopal jsem asi 70cm hluboky zahon. Dostatecne siroky i dlouhy. Navezena kvalitni zemina s raselinou. Presne podle navodu probiha i hnojeni. Cele jaro boruvky krasne rostly a prosperovaly. Obsypaly se krasne kvety, ktere odkvetly a sly do plodu. Nyni behem jednoho tydne zacaly ty rane vadnout a usychat. Zalivka i hnojeni probiha u vsech 4 stejne. Je ta rana boruvka na neco nachylnejsi?
Vadnuti ranych boruvek
Vadnuti ranych boruvek #2
Vadnuti ranych boruvek #3

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Jestli na tu zeď praží slunce, tak vám tam přes léto "shoří" vše.

floro*
hodnocení

2x
Vadnutím se na venek projevuje i přelití - kořeny hnijí, bez kyslíku se duší, ztrácí funkci čerpání vody do rostliny a ta pak vadne. Rypnete do země lopatkou, jestli nejde o tento problém.

idanova*
hodnocení

2x

Zdravím. Napadá mě, že mohly být vaše 2 keře nařízkovány z "nemocné" matečnice. Pak bych počkala do podzimu, a když se nevzpamatují, vykopala bych je, vyměnila zem, nechala ji promrznout a na jaře koupila 2 nové. Nebo můžou být tyto 2 keře z várky, kde byla použita zem s larvami lalokonosce, ti se přenesli na kořenech na stávající místo. Larvy ožírají kořínky, keříkům se nedaří, ale jelikož ještě nejsou vylíhnutí brouci, nejsou okousané listy. Tak na ty larvy nic neukazuje. (Mně se toto stalo při koupi 2 klematisů). Ida

milan78
hodnocení

děkuji za radu...

mate59
hodnocení

0x

Vadnutí je možné z tohoto velkého vedra a prudkého slunce,listy vypadají jak spálené sluncem.

milan78
hodnocení

Tomu vsemu bych rozumel, kdyby byly spalene obe. Ale ze jen ty dve rane?

knick
hodnocení

0x
Tak já mám dvě různé borůvky vedle sebe více než 10 let a poslední roky jedna dělá přesně toto. Usychají na ní listy, ale další rok se zase vzpamatuje a plody dozrají, ale už to není ono. Vypozoroval sem, že to musí být přílišným slunkem. Když nejsou takový horka, tak to nedělá. A určitě to není nadbytkem vody ze zalévání. Tak to vidím já..

hodnocení

0x

Máte naprosto nevhodné stanoviště a je jen otázkou času, kdy to odejde všechno. Kámen teplo vstřebává a borůvky chtějí spíše do polostínu.

motyl*

sisi můžu potvrdit , taky jsem měla na slunci, ale přendala jsem je pod stromy a konečně se jim začlo dařit. Sousedi je mají zasazený v zemi celodenně ůplně ve stínu a borůvky maj obsypaný oproti mojím asi čtyřletým .

taurus
Boruvkova farma provodov je celá na přímém slunci a nemají s tím problém..
motyl*

taurus - na slunci-může mít (a věřím , že má, vzhledem k velký investici) ta farma vychytanější, propracovanější podmínky pro kan. boruvky. I třeba hnojivo, střih, odrůdy..., a proto se jim daří a obyčejný zahradník "na slunci" ten výsledek mít nemusí.

taurus
Jj. To je možné,že znají vychytávky..

hodnocení

0x
No.me letos uschly vsechny kvety

lukasbah
hodnocení

0x
Pokud vám zasychaji konce větviček a hnednou, máte tam houbu.. Postupně vám zničí celou kytku.. Pokud tomu tak je, ostrihejte napadnutou část větvičky a použijte postřik, to jediné pomůže
Já použil Ortiva od agrobio a mám pokoj, vždy jednou na jaře striknu.. Jinak už bych borůvky neměl.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]