Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Mrtvá krysa v kádi na vodu na zalévání zeleniny na záhonu

Od: zahradnik* odpovědí: 9 změna:
Dobrý večer.Na zahradě mám zakrytou káď z vodou na zalévání záhonú a zakrytou plechem
.Nějakým způsobem se tam dostala krysa,která měla žízeň,skočila tam a nemohla se dostat ven a utopola se.Dnes jsem jí vylovil a byla v rozkladu.Chci se zeptat,jestli tou vodou ve které byla ta rozkládající se krysa,jestli tou vodou můžu zalévat záhony se zeleninou.Vadíto,že tam byla ta krysa,která se rozkládala?Můžu tou vodou zalévat,nebo riskuju nějakýho parazita,kterej se dostane do zeleniny apak se bude ve mě zle?děkuji za odpověď
doplněno 15.06.21 21:24: Je bezpečné tou kontaminovou vodou zalejvat?Je možné,že se tou kontaminovou vodou nakazila zelenina?Můžu mít zdravotní problémy, když tu zleninu budu zalévat tou vodou?Mam tu káď vylít?

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ben®
hodnocení

9x

Dobrý den, určitě to nebyla krysa, ale byl to potkan (což na situaci mnoho nemění). Pokud šetříte vodou a je Vám líto obsah sudu vylít do kanálu, tak tou vodou zalévejte jen trávník, stromy nebo okrasné keře. Zdravím!

kicune*
hodnocení

3x

Nejsem sice žádný echt zahrádkář, ale neriskoval bych to a vodu vyměnil. Před časem se u nás po jisté explozivní nehodě při otevírání balíčku vrtuloidních těstovin jedna vrtule trefila do vázy s odřezkem popínavky a nikým neodhalena tu kytičku svým rozkladem zcela zahubila.

To je úplně jiná situace. Rostlina ve váze potřebuje čistou vodu (je závažně zraněná řezem, nachází se v nepřirozeném prostředí - ve vodě, která už sama o sobě podporuje hnití a kvůli absenci kořenů nemůže běžným způsobem zpracovávat živiny; prostředí musí být sterilní). Kdybyste jí tam nasypal správně uleželý hnůj, rovněž zahyne.

kicune*

Stejně bych to neriskoval. Instinkt mi říká vylejt to sousedovi do salátu :)

hodnocení

1x

Záleží, co je to za zeleninu. Naťovou bych tím nezalévala, kořenovou v případě, že ji budete konzumovat až po delší době. Plodovou klidně, ale snažte se nepostříkat zrající plody (malé nevadí). Rostlinám to určitě neuškodí - je to jako hnojivo. Uškodit by to mohlo vám, pokud byste takovou zeleninu jedl příliš brzy.

zahradnik*
hodnocení

Jsou to převážné rajčata,okurky,ředkvičky,meloun,lusky,cibule,p8órek,řepa,

Ředkvičky bych tím nezalévala - ty asi budete brzy jíst. U ostatního by měla proběhnout nějaká pauza (cca 2 týdny) mezi zálivkou a konzumací plodů/natí.

72mona
hodnocení

1x
Mršina rostlinám nevadí. Je to hnojivo jako každé jiné. Často bývají ve vodě utopené žížaly, slimáci... Pokud se obáváte o své zdraví, poradím jediné: tuto vodu nepít. M.

hodnocení

1x

Káď bych vyprázdnila, vymyla, dala tam čistou vodu. Je pravda, že v přírodě také ve vodě leccos uhyne, ale kvůli tomu nepříjemnému pocitu bych opravdu tuto vodu nepoužila. Protože jsem to viděla.

Známý pracoval na přehradě Švihov /pitná voda pro Prahu/. Zákaz koupání, rekreace. Přitom říkal, co utopené zvěře už z přehrady vytahali /a co jí tam asi ještě zůstalo/. Dokonce tam našli v igelitech i zavražděného člověka. Inu, co oči nevidí...;) Jaga.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]