Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zlikvidování travnaté plochy

Od: simcousek* odpovědí: 14 změna:

Potřebuji radu, jak zlikvidovat zatravněnou plochu na zahradě. Neustále část zahrady ryjeme a dále plejeme, ale neustále nám roste plevel. Čím je možné trávu natrvalo zlikvidovat a neuškodit dalším záhonům. Moc děkuji za rady.

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

witch*
hodnocení

0x
Zrejt a vyplejt můžete. Pak Roundup nebo Stop a přikrýt černou fólií. S postřiky samozřejmě opatrně a za bezvětří, ať si nezlikvidujete ty záhony.

Oba tyto přípravky se vstřebávají do rostlin listovou plochou. Čím větší listy (stébla) trávy, tím lépe. Poklud ho použijete na vypletou a zrytou plochu, je to naprosto zbytečné. Oddenkům a zbylým kořenům v půdě to nijak neuškodí a brzo zase vyraší.

witch*
Mně to takhle radila sousedka která dělala bezúdržbovou předzahrádku. Chci ji totiž dělat taky. A tohle mi řekla.
72mona
Jak se dělá bezúdržbová (před)zahrádka? M.

72mona - zaleje se betonem a natře na zeleno *smich*

Souhlasím s @magdon .. Roundup je opravdu kontaktní herbicid, listové plochy plevele jsou nutné, skrz ně se postřik vstřebává. Bez listových ploch nemá Roundup žádný účinek. Za bezúdržbové zahrádky jsou považovány ty, kde se nachází především kameny a kamínky, rostliny a keře, které potřebují minimální údržbu... záleží na tom,kde je předzahrádka umístěna, většinou se musí v létě zalévat pár konvemi vody.
witch*
Jediná Denny se tu vehementně nesnaží býti vtipná a odpověděla na bezúdržbovou zahradu.

Tak jo, omlouvám se za pokus o humor. Zahrádka se nezleje betonem, ale zasype štěrkem (tím se ale plevele stejně nezbavíte, časem proroste. Jen se bude hůř likvidovat).

Před lety býval v prodeji posyp Casoron. Sloužil skvěle právě pro tyto plochy.. nejčastěji se používal kolem hrobů nebo mezi dlažbu. Ale maminka ho vždy sypala i pod textilii při zakládání bezúdržbových záhonků. Předem si vyznačila zhruba místa osadby a zbylé plochy posypala tímto přípravkem. Vytvořil jakousi plynovou vrstvu a tráva nerostla. Další roky posypavala Casoronem pouze kamínky ( neboť se samozřejmě níže už nedostala). Sem tam něco prorostlo,ale bylo to minimální množství. Bydlíme u lesa, takže často vítr navál i různá semena z okolí. Spadané a naváté listy řešíme fukarem. Bohužel posyp Casoron EU zakázala, takže se již nevyrábí a ani žádný jiný podobný přípravek zatím není k dostání- nebo o něm prostě jen nevíme. Jo a ještě doplním, že bezúdržbové zahrady mohou být bez kamínků, stačí použít pudopokryvne rostliny, například mateřídoušku, vrbinu, rozchodníky,úrazníky, rmeny nebo třeba mochničky. Také netřeba tahat sekačku a přílišné množství vody. Bezúdržbová zahrada nemusí nutně znamenat "mrtvou zahradu" ;)
witch*
@magdon nejsem proti vtípkům. Naopak. Já ráda i ten černej, jenže za a) se to ze psanýho textu nedá moc poznat a za b) mě teda urazilo, že si myslíte, že bych něco zalejvala betonem. Já chci jen pár měsíčních kamenů a mulč. Pár nízkých jehličnanů, nějaký floxy a rozchodníky. Navíc mám toho furt dost na pletí a budu ráda když aspoň zvelebim předzahrádku a nebudu muset plít i tu. Navíc to bude vypadat líp, než jen nudle map kde roste tráva a neroste.
@denny276 co jsme v EU, tak je všechno k prdu a vše účinný zakázaný.. *zed*
Ono co jsme v EU se prodávají více naředěné postřiky.
A také některé plevele jsou rezistivní.
Jediné co EU nezakáže je kropení vařící vodou, u nás v republice už některá města upustili od herbicidů protože je to drahé, ale tato metoda je použitelná jen na malých plochách.
Mnoho plevelů v dnešní době je již rezistentních vůči některým herbicidům. Proto je nejvhodnější volit herbicidy přímo dle určení. Na tyto plochy se k tomuto účelu používají tzv. totální herbicidy. Pokud se někomu nelíbí cena Roundupu,že se stejným úspěchem použít Dominátor či Glyfogan. A ano- nezbývá mi než souhlasit s @witch, také mám ten stejný dojem ohledně EU.
72mona
Právě proto se ptám, protože jediná bezúdržbová zahrádka je to, co popsal @magdon:) Mám na části zahrady právě ty vyskládané kameny (podloženo textilií) a údržbu to potřebuje. V napadaných nečistotách klíčí plevely úplně normálně. Sice ne ve velkém množství, ale přesto. M.

hodnocení

0x
První krok musí být podmítka, to jest narušení vrchní části půdy a pak počkat, je to kůly vyklíčení semen, pak můžete použít randup a zorat.
Malé kousky můžete přikrýt fólií nebo kartonem s přesahem min.10cm a navlhčit.
Karton můžete na budoucím záhonu nechat a rovnou zasázet sazenice.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]