Dobrý den vzhledem k tomu že mám zkroucením listu už několikátý rok potíže, rozhodla jsem se udělat experiment. Zasadila jsem různé druhy rajčat z ruznych zdrojů, do různého prostředí, různých substrátu s různým hnojením. A mám jich požehnaně. Různé podmínky, zálivka, hnojení,... nic z toho nezabránilo tomu aby se objevilo kroucení u všech sazenic. Takže myslím že typy že jsou rostliny přehnojené, nedohnojené, přelité, suché, na slunci nebo bez slunce,.. . dle mého názoru nemají vůbec žádný vliv. Navíc nemají ani žádné škůdce. Nepomohlo ani zaštípnutí kroucenych listů, žádné postřiky nic. Sazenice byly vypěstované doma a ven jsem je dávala v perfektním stavu. Vše se stalo až po přesazení. Pokud by měli šok, tak už jim ten šok trvá několik týdnů. Abych pravdu řekla jsem z toho nešťastná. Absolutně netuším, jak problém řešit. Bohužel jsem ani za těch posledních pár let nenašla skutečně radu, která by měla smysl. Nikdo to zatím nedokázal vysvětlit. Vypadá to že do budoucna asi nebude nikdo schopen vypěstovat normální rajče. Takže všem pěstitelům přeji mnoho úspěchů a pokud bude mít někdo 100% radu, velice ráda uvítám. Přeji všem pěkný den.
Zkusila jste hořkou sůl? Já dostala jednu sazenici se zkroucenými listy, ale jak rajče roste, tak se listy rovnají. Ostatní sazenice jsou normální. Vloni jsem hnůj neměla, tak jsem přihnojila cereritem a občas dám trochu hořké soli. Jinak jsem zalila 2x naředěným mlékem. Jinak tím mlékem a hořkou solí nemůžete nic pokazit.
pavlak
Dobrý den, hořkou sůl jsem zkoušela asi před 3mi lety a výrazný efekt to nemělo. Pro jistitu jsem to zkusila i teď,proto jsem hned neodpověděla. 3 rostliny nabraly správný směr. Dnes už to můžu potvrdit. Listy jsou v pohodě. Jsou to rostliny, co byly zasazené v nádobě s koňským hnojem 1x a se slepičincema 2x. Na záhonu jedna sazenice vypadá, že by se ještě mohla srovnat. Určitě zkusím ještě přidat, protože tohle je jediná rada. Přeji pěkný den.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.