Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Pieris-proč se mu nedaří?

Od: artusa odpovědí: 7 změna:

Dobrý den, mám na zahradě spoustu okrasných keřů, hlavně azalky a rododendrony. Všechny krásně prospívají. Naopak pierisy a leucothoe jsou bída a utrpení. Mám různé druhy a všechny jsou na tom více méně stejně. Nemají prakticky žádné přírůstky, ty, které mají kvést nekvetou a teď mi dokonce jeden keřík, který úspěšně přezimoval, najednou uschnul. Hnojím je stejně, jako ostatní keře hnojivem na rododendrony - není v tom ten problém? Poraďte, prosím, kde dělám chybu.

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

liska5
hodnocení

2x

Pod pieris jsem nasypala pytel rašeliny a smísila s půdou do hloubky, abych ji vylehčila..Zpočátku jsem ho zalévala, teď už je tam šestým rokem a nechávám to přírodě. Jsme pod horama. Je dost na slunci, tak 70% dne, tak jsem povrch ještě pokryla kůrou. Roste krásně a kvete každoročně. Po odkvětu ty oschlé střapce ostříhejte. Ale opatrně, aby se nepoškodily budoucí červené lístečky. Myslím, že u Vás bude problém v těžké půdě.

artusa
hodnocení

Díky, zkusím tu rašelinu.

111®
hodnocení

0x

tak se podívejte na net jak se ty nemprospívající pěstují, rododendron chce kyselé prosředí a ty druhé možná ne..také je to otázka slunného nebo stinného stanoviště..

72mona
hodnocení

0x
Pierisy máme. Nevyžadují přílišnou péči. Jen je třeba dát pozor sucho a typ půdy (těžká nevyhovuje). Jednu máme na dvorku (téměř pořád stín, vlhko, půda humózní - navezená) a daří se jí skvěle. Druhou máme nad dvorkem (plné slunce, půda těžká - částečně zlepšeno přidáním kupované, je třeba hlídat zálivku, hrozí sucho) a ta se snad až po pěti letech vzpamatovala. Nárůst minimální. Ani hnojení jednou ročně nepomohlo. M.
doplněno 13.06.21 11:20: *hi*
Nóó.. my taky doma říkáme "ten", ale když jsem si o něm (ní*hi*) před lety četla, nějak mi to utkvělo v mysli. Nevím proč...
doplněno 13.06.21 11:29: Tak jsem se to pokusila vyhledat a opravdu se někde píše jako "ta" a jinde jako "ten". A ve Wiki na mě vykouklo: Ve starší literatuře (např. Hieke) je český rodový název pieris udáván většinou v mužském rodě, v novější literatuře (Koblížek, Skalická) v ženském.[1][2][3]
*nevi* Tak babo raď:-D a já to chtěla napsat dobře...
liska5

Mono, to je TA pieris? *zmateny* Já říkám TEN.

Dokonce láskyplně Pierisek...Ale hlavně, že prospívá, že jo.

liska5

72mono, já myslím, že kvůli tomu nebudeme brát antidepresiva*ee**smich*.

Já mám kluka, Ty máš holku, a basta.*placni*

72mona
Liško, to beru :-D M.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]