Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zapáchající kapalina z těžebních strojů v lese

Od: turista odpovědí: 4 změna:

Hezký den všem,

včera, při procházce po Hostýnských vrších jsem narazil na velkou část lesa a stezek, které byly rozorané od kol a pásů techniky na těžbu dřeva. V jedné z kaluží jsem zahlédl malé žabky a abych se přesvědčil, zda jde o kuňky žlutobřiché, jednu z nich jsem chvilku v kaluži lovil (abych se ji mrknul na břicho a pak ji zase pustil zpátky).

Rozčarování přišlo ve chvíli, kdy jsem si přičichl k ruce a zjistil, že kaluž ve které plavou, a tedy i moje ruka, smrdí úplně stejně, jako cosi co jsem už 20 minut předtím začal cítit ve vzduchu. Nevíte co by to mohlo být? Vůni / smrad benzínu nebo klasické nafty poznám. Podobné - smrduté, oranžové kaluže jsem míjel co krok asi další 2km.

Ruce jsem si myl už 10krát, z toho 5krát solvinou, ale pořád to z nich cítím. Předpokládám, že když v takové kaluži plavou žáby, nepůjde o nic zdravotně závadného?

Díky všem předem:)

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Ty už ten nadpis otázky píšeš jak redaktoři na novinkách.

Co já vím, tak lesní stroje stejně jako ostatní stroje jsou poháněné naftou a pak mají hydraulické obvody, ve kterých je hydraulický olej.

Nafta i hydraulický olej by na hladině dělal mastně skvrny a lesáci by z toho měli velké problémy. Kromě toho, kdyby jim z traktoru mizel hydraulický olej, tak by moc práce neudělali a museli by si nechat dovézt nový olej (a to jsou peníze a prostoje).

Takže asi nejpravděpodobnější je, že je to rozježděná hlína s vodou (bláto). A protože jsou teď docela vysoké teploty, tak se tam ještě něco rozkládá.

makk
hodnocení

0x

Žeby olej z hydrauliky? Fridex asi ne, ten nijak výrazně nesmrdí.

hodnocení

0x

Hydraulický olej, nafta, mazivo (tuk) do pouzder čepů ramen a ruk (harvestory).

Klidně tam mohla být louže vody a zdechlá mršina. To je pak cítit taky celým lesem :)

floro*
hodnocení

0x
No, zajděte se někdy podívat, co se teď v těch lesích objevuje za stroje. Tedy za zgarby. Se člověk diví, že to vůbec jezdí natož něco pokací. Tlak na cenu je obrovský, dneska u nás těží pracovníci z východu. Pak to tak v lesích vypadá.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]