Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
včera jsem objevila neskutečné množství trsů mšic a mravenců na malinících. Některé už i usychají. Je nějaký "bio" způsob postřiku co opravdu zabírá? Někde jsem slyšela, že třeba ředěné mléko a jar, funguje to dostatečně? V jakém poměru případně namíchat? A co proti všudypřítomným mravencům na zahradě, jak se jich efektivně zbavit? Děkuji za dobré rady, třeba je tu nějaká zkušená pěstitelka.
M.
Pokud to je jen malý záhon stačí si vzít mikrotenovou rukavici od pečiva a větvičku po větvičce a spodky listů pohlaďte a mšice rozmačkejte.
Pak pro jistotu udělejte výluh z jedné, dvou palic česneku v kropisí konvi a napadená místo pěkně pokropte.
to nic není, docela malý záhon, to půjde ošetřit. Hlavně ne žádnou záračnou chemií, aby vás s touze po rychlém ůčinku neotrávila.
Možná by pomohlo něco hned dole na zemi, kudy pracovit mravenci lezou a nanosí si nové mšice. Je to boj
budu rád, když někdo pomůže, ale jsem skeptik. V záhoně mi celkem pomohlo svařit hodně silné koření, posypat skořicí apod. Mravencům se to moc nelíbí. Ale oni se prostě jen odstěhují o kus vedle. Černý rybíz se mi podařilo letos zachránit jen chemií, tam nic nepomohlo. Ale ještě je dlouho do sklizně. Maliny bych asi nestříkal. Soucítím, dokážu pochopit jak to bolí...
Hm, je to boj! Nějak nevím, abych nekoupila zbytečně, zaberou postřiky i shora listů nebo se musí stříkat jen zespodu kde jsou mšice, to si totiž nedokážu úplně představit otáčet každý lístek, projde ta "chemie" či "mléko" i zvršku lístečků aby se ty mšice toho nažraly?
Mravenci migrují po celé zahradě, dělají jemnou hlínečku a nevím co s tím... ničí mi takto vše, ale maliny a rybíz mě štvou nejvíc!
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.