Nejste přihlášen/a.
zakoupila jsem olivovnik asi před měsícem a od té doby mi přijde, že se mu moc nedaří. Ma svěšené listy a vypadá, že se trochu trápí. Listy mu sem tam i padají. Mamka zakoupila olivovnik ve stejný den a ten její vypadá a dost lépe. Cetla jsem, ze si olivovnik špatně zvyká na nové prostředí. Tak nevím.. Rostilinku zalévám málo, teď jsem dokonce přestala zalévat úplně, nejsem si jistá, zda jsem ho nezalevala moc. Je venku a pokud je slunce, tak na něj přímo svítí.
Budu rada za radu. Celkem mne to trápí.
Díky, Vondrackova
2x
Zdravím. Koupená rostlina byla pěstována ve skleníku v ideálních podmínkách. To znamená, že měla teplý vlhký vzduch a dostatek vláhy a světla. Nelze ji proto postavit na sluneční úpal a tam ji usušit. Většinou se prodávají v "přepravním" substrátu, to znamená lehkém rašelinovém. Olivovník ale potřebuje zem štěrkovitou s dostatkem vápníku. V rašelině vám neporoste. Navíc vám rašelina vyschla, a suchá těžko opět nasakuje vláhu. Nezalévá se málo, ale pořádně se prolije, nechá nasáknout a s další zálivkou se čeká, dokud zem nepozaschne. (Ne usušit na troud). Takže nyní namočte květník přes noc do kyblíku s vlažnou vodou a nechte stromek pořádně napít. Osprchujte i nadzemní část, i listy nasají trochu vláhy. Venku už začíná být teplo, tak bych po napití (a oschnutí listů) postavila stromek ven, ke zdi domu, aby byl krytý před větrem a hlavně zprvu do stínu, po týdnu do polostínu. Na úplný úpal bych ho nedávala, slunko zbytečně přehřívá kořeny. Až se vzpamatuje, posuďte vhodnost substrátu a event. přesaďte. Olivovníky nejsou tak choulostivé, jak se říká, ale nesnášejí stát trvale ve vodě. Nepotřebují ani příliš živin. Počítejte s tím, že ty do ruličky zkroucené listy nejspíš opadají. Ale dobře znovu obrazí. Ida
0x
Olivovnik pochází z jižních krajů.
Tudíž předpokládejme, že mu je zkrátka a dobře zima.
Dejte ho prozatím do bytu, za okno.
Ještě koukám, zemina je totálně suchá, zalijte jej.
0x
Zdravím, @olives. Ano, spálit se mohl, zvlášť, pokud nebyl na slunko navyklý a svítilo na něj slunko kolem poledne, nebo dlouho. Namočte ho i s listy, klidně na 2-3 hodiny do vlažné vody. Po vyndání a vytečení vody z květníku, přes něj natáhněte igelitový pytlík a dejte do teplého stínu. Ten váš olivovník má i slabé vetvičky, potřebuje i vlhký vzduch. Ida
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.