Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak máte řešený prostor kolem domu?

Od: kunka odpovědí: 17 změna:
Dobrý večer, chci se s vámi poradit, jak udělat okraj kolem domu, a zeptat se, jak to máte řešené vy, nebo vaši známí, a co se osvědčilo. Táta rádi prostor vydláždit, ale mně se zdají dlaždice moc tvrdé. Zahradní architekt navrhl kolem domu vysázet trvalky, ale to je moc náročné na údržbu a taky problematické, protože bychom se rádi co nejvíc vyhnuli vodě ve styku s domem (dřevostavba). Líbí se mi třeba dřevěné "dláždění" z prken, ale vůbec nevím,jak to udělat, jaky pod tím musí být základ a jestli to taky není problematické udržovat... Předem díky za vaše zkušenosti.

17 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

liska5
hodnocení

3x

Já tu mám oblázky, kameny asi 6 cm v šíři 50cm v zapuštěné ohrádce. Dcera má dlažbu. Chodník. Tady je rarita, dlažba kvete sama několikátým rokem / loni až do vánoc/ ze semínek napadaných z truhlíku.

Jak máte řešený prostor kolem domu?
kunka
hodnocení

To je parádní, že tam vyrostla. Děkuju za obrázek.
kunka
hodnocení

Takhle když je hned vedle trávník nepůsobí dlažba tak tvrdě.

janm*
hodnocení

2x

Zdravím

Preferuji jednoduchost funkčnost a bezúdržbovost i když to není zrovna třeba "in", čili za mně v těsné blízkosti domu beton nebo dlažba, ve větší vzdálenosti pak trávník případně trvalky apod., zkrátka vše co k zahradě patří, dřevo jakkoli upravené nebo impregnované , jakkoli položené vystavené povětrnostním podmínkám a ročním dobám rok co rok dostane řádně zabrat zvláště "na plocho", osobně bych do toho nešel...

kunka
hodnocení

Díky za odpověď. Právě kvůli problematické údržbě se mi do dřeva nechce, ale krásné je...

kare
hodnocení

2x
Z hlediska údržby domu bych volil dlažbu. Do trvalek si těžko dáte žebřík. *smich*
kunka
hodnocení

To je fakt s tím žebříkem... To mě ani nenapadlo.

liska5
hodnocení

2x

Kolem dřevostavby bych udělala výkop plný štěrku ať to dýchá, a na něj usadila dlažbu z přírodních kamenů placanů. Mezery určitě něčím zarostou. Krásný je kvetoucí mech. Ale to je práce. Tak asi netřesky, ty to vyplní. Rostlinstvo bych volila podle typu krajiny, půdy, svět. strany... Někde se hodí vřesy a tymián. Jinde zas levandule. Z keřů snesou sucho a slunko třeba jalovečky, .ořechoplodec, keřová mochna.

kunka
hodnocení

Děkuju za tipy. Je to jižní strana, takže sluníčka tam je habaděj.
el
Výkop a štěrk? Promiňte, ale to není dobré řešení ve většine případu takhle vic vody přivedete k domu.
Štěrkem se dá odvodnit ale musí být splněno mnoho podmínek a musí to být komplexní funkční řešení, což vykopání díry a zasypáni štěrkem nebude.
Jinak dřevo je krásné, ale náročné na údržbu, ta stojí čas a peníze.
Kolem domu bych dal osobně dlažbu spádem od domu, ale neznám váš dům.
To že je dům dřevostavba nehraje tolik roli jako to jak je dům v terénu situován a jak kvalitně jsou provedeny izolace.

kunka
hodnocení

Myslela jsem něco takového...
Jak máte řešený prostor kolem domu? #2
liska5

Tahle krásná terasa se ale musí natírat. A po několika letech se většina desek trochu zkroutí a místy pak jsou spoje na zakopnutí. / Máme v práci jako kavárenskou terasu. /

WPC ani omylem (pod vodou a zřejmě i horkem se kroutí). Tropické dřevo možná, ale nekryté tj bez pergoly spíše ne. I to za deset let pozná, že se něco děje. Prostě to není na pořád.

kunka
hodnocení

Ten obrázek asi nebyl dobrý příklad. Prostě jsem myslela normální prkna. Kdyby se to muselo předělat jednou za deset let a jinak jednou ročně natírat, tak to je asi přípustné, to bychom zvládli. Ale jestli to bude hnusné už za dva roky, tak dřevo nebrat. To bych to vyrvala a stejně bychom nakonec asi prostor vydláždili.
honzin*

dřevo potřebuje, nejlépe každoroční, údržbu a potřebuje dobře větrat. Ta ilustrační fota je kravina. Udělat to takto a mít to bez střechy. Navíc může třeba pouštět pryskyřici a kroutit se, případně se dělají třísky. Dřevo je skvělý materiál, ale prostě organický a vyžaduje správnou volbu a správný přístup.

id
hodnocení

0x

Máme dřevenou (jsou i plastové) palisádu 40 cm od domu, na kterou navazuje trávník. Prostor od domu k palisádě je vyplněn špalíčky ze štěpkovače. Štěpkovač na větve stá lasi 2tisíce a jednou za 2 roky naštěpkujeme pár větví a přihodíme nahoru, to spíš pro parádu.

obi.cz/...

kunka
hodnocení

Taky zajímavé řešení. Děkuju.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]