Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
prosím o radu o jakou nemoc meruňky se jedná (myslím, že by to mohla být spála, ale nejsem si jistý). Na některých stromech je listí, ale postupně zasychá. Stejně tak i plody, Vyskytuje se i sem tam klejotok na větvičkách. Na dvou stromech skoro není listí, ale větve nejsou suché. Teda zatím. Pokud je to choroba, která se dá léčit, prosím o radu, jak postupovat. Případně jestli má někdo zkušenosti se stejným problémem a podařilo se to vyřešit
Děkuji
Monilioza - moniliová spála. Teď už s tím nic neuděláte. Jestli přežijí, nezapomeňte postříkat. agromanual.cz/...
Znám to, a také jsem si myslela, že je meruňka prostě odepsaná a že se už nevzpamatuje. Je to ta monilioza a já jsem si navíc myslela, že to byl mráz, tak jsem několik roků ani nic proti té spále nedělala a dokonce jsem ji chtěla pokácet a ořezala jsem jí skoro všechny větve. Ale pak jsem se rozmyslela a řekla si, že ji zatím nepokácím celou a že budu na ty pahýly věšet závěsné květináče s kytičkama. No a ona to vydržela a znova obrazila a obrostla a já se mezi tím dozvěděla, že to nebyl mráz, ale tahle nemoc. Od té doby ji každé jaro proti této nemoci stříkám, jakmile jsou poupata. A meruňka zase rodí. Návod máte na tom přípravku, já už ho momentálně doma nemám, protože jsem ho vypotřebovala a nepamatuji si název. Ale to lehce najdete. Letos jsem nedosáhla s postřikem všude, tak mám také místy větvičky suché, ale na ostatních větvích plody normálně jsou. Na tom třetím obrázku to vypadá dost špatně, ale možná, že se nejedná o ten samý stromek, protože na první fotografii isty ještě nějaké jsou.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.