Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kamenné koryto - odtok vody

Od: vendulkina odpovědí: 11 změna:

Zdravím. Mám doma cca 2 metry dlouhé kamenné koryto do kterého bych si chtěla nasázet kytky. Koryto ale nemá navrtané díry na odtok vody. Musí tam být? Nebo se to obejde i bez děr na dně? Na druhou stranu ale zase nechci aby kytky byly zespoda dost zamokřené. Přemýšlela jsem i nad tím dát na dno keramzit a překrýt ho netkanou textilií. Nevím ale by to bylo něco platné. Děkuji za rady.

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ben®
hodnocení

4x

Dobrý den, ono nejde jen o zálivku, ale také o vodu dešťovou (zvláště při bouřce se může koryto dost vodou zaplnit). Odtok vody by byl vhodný už i kvůli mrazu, který by koryto v zimě mohl roztrhnout (nebo ho na zimu schovat někam, kde nemrzne, ale bude to se zeminou na přesun těžké). Zdravím!

doplněno 30.05.21 22:39:

vendulkina - nemáte zač. To vrtání nebude snadné, tak ať se to podaří.

liska5
hodnocení

2x

Když jsem bydlela na vsi, měla jsem v jednom žulovém v korytě nasázené letničky, ale bylo to pod střechou, takže bez dirky a zálivku jsem si regulovala z konve. Jen na dno jsem nasypala vrstvu keramzitu.

Druhé koryto jsem naplnila většími oblázky a do nich nastavěla květináče s keříčkama. Kdyby bylo až moc vody, květináče bych vyndala. Taky nemělo odtok. A vrtat do žuly by byla hrůza, navíc by hrozilo, že to praskne.

Zkusila jsem třetí koryto, co leželo na obřím placatém šutru zcela naplnit velkými omšelými kameny z potoka. Vznikla taková umělecká navršená skalka, kam jsem nastrkala netřesky, miniskalník, nízký rozvětvený jaloveček a pár skalniček. To bylo bez péče na dešti léta.

hodnocení

0x

Jestli bude osázené koryto bez děr na dešti, tak tam můžete pěstovat tak akorát rýži. Možná udělat z nějaké mřížky dno, které nedosedne až na původní dno, ale zůstane deset dvacet cm ve výšce, něčím podložit, přtes to tu textilili a na to teprve zeminu.

vendulkina
hodnocení

Děikuji za rady. Raději bych taky nechala koryto navrtat. Nechám to na partnerovi. *palec*

jabraka*
hodnocení

0x

Koryto si vyvrtáte sami,stačí do vrtačky s příklepem dát vidiový vrták,(tvrdokov) stačí průměr 10 mm a vrtat pod vodou a jde to dobře.Vřdyť to někdo také z toho šutru vysekal?

JABRAKA

vendulkina
hodnocení

Ano ano koryto je vytesané ze žuly. Nakonec se podařilo navrtat tři díry, šlo to dost blbě, napřed bouracím kladivem a pak příklepovou vrtačkou. Vrták jsem měli 12ku a celkem dlouhý takže se nakonec povedlo. *palec* Původně bylo celé ty desetiletí ve chlívu už nepoužívané ale jsem ráda, že se konečně pro něj našlo venku uplatnění.

Osázené koryto jistě bude největší ozdobou vaší zahrádky.*tanec*

liska5

Maky, když se nic nestane, budu 15.6. v 16h u Pražské brány s rýží v ruce. e- liška

Liško, mám to v kalendáři. *tanec*

liska5

V případě zpoždění nechám vzkaz v IC vedle na rohu. Jsou tam do 16.30. e-L.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]