Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
nedávno jsem tady na poradně správně určila čirůvky májovky. Teď ale narazila kosa na kámen.
Našla jsem tyto houby. Hezky voní, vypadají jako májovky, ale nejsou bělavé, jak jsem na ně zvyklá. Jsou sytě žluté, vypadají zvrchu spíš jako strakoši. Také mi připadají takové masitější, než běžné májovky.
Na netu jsem našla, že čirůvky májovky mohou růst i ve žluté formě. Nikdy jsem je žluté neviděla. Myslíte, že jsou to ony?
Našla jsem jich spousty. Sbírat je ale nebudu, rostou na místě, kde se houby nesbírají. Na hřbitově! A i když se sem teď už ukládají spíše urny, přesto je to zvláštní místo a ke sběru hub mě vůbec neláká. Jen jsem pár sebrala ze zvědavosti, protože chci vědět, zda je to opravdu žlutá forma májovek. Děkuji všem. Jaga.
Projela jsem dva atlasy a myslím, že to ta čirůvka májovka bude. Doba a místo výskytu souhlasí, tvar taky a čtu, že klobouk bílý až krémový, v dospělosti často okrově žlutý, lupeny bílé až krémové, dužina bílá, pevná,... moučná vůně a příjemná chuť. Asi bych to nejedla, ale jedlé to na 95% bude.
Při podobných příležitostech zajímavých nálezů hub je dobré si vzpomenout na citaci z Kniehy lékařské, kteráž slove herbář aneb zelinář Jana Černého z roku asi 1509 "..chceš-li se dožít vysokého věku, nejez houby".což bylo v dobách mnoha hub a tehdejší obecné neznalosti hub velmi moudré ponaučení. Dnešní češi jsou snad nejpídivější houbaři v Evropě a snad i na světě a znají houby lépe než jiné národy a tak sbírají a učí se poznávat všechno, co roste v jejich dosahu.
Děkuji všem. Když si otevřete ve vyhledávači "čirůvka májovka", je tam, že existuje i ve žluté podobě. Jsou tam i fotky. Proto si myslím, že bude. Voní opravdu výrazně a hezky.
Na hřbitově je stejně sbírat nebudu. Jen jsem prostě chtěla vědět, co to tam ve velikém množství roste. Stzarší plodnice světlají, ty jsou jako bílé kafe. Jaga.
Co je to "ďagory"?
Dík, nikdy jsem to slovo neslyšela. My jako děti říkaly jedovatým houbám "prašivky." Jaga.
To "gaďory" mi připomíná cikánštinu.
Asi jste vy nebo někdo z rodiny z Těšínska? Je to odvozeno ze slova "had" ==> haďor ==> gaďżor. (podobná motivace u "hadovky" smrduté). Hláskoslovné změny jsou blízké polštině.
A.
Jago, loni tady kolem mne rostly žampiony v takovém množství, že jsem jich nasbírala opravdu kila. Pak jsem se dočetla, že existuje nějaký žampion zápašný, který zežloutne, pokud se do něj udělá nehtem rýha, a že prý se na to sto procent pozná podle nějaké zápašné vůně a ten že prý je jedovatý. No, jenomže to jsem hned nevěděla, a ty žampiony jsem s chutí snědla, protože mně teda nádherně voněly, a také i chutnaly. No a pak jsem začala pátrat, protože když jsem je tady u cesty sbírala, tak se u mne zastavila paní a ptala se mne, jestli si jsem jistá, že jsou to ty jedlé žampiony. Čímž mne vyvedla z míry a já začala hledat, a i zde jsem položila otázku a dozvěděla se, že existuje ten zápašný žampion, který je nejedlý a jak se pozná. Tak jsem tady blbla a škrábala všechny žampiony a čekala jestli zežloutnou a napřed nežloutly, tak jsem je nakrájela dala do sušičky sušit a pak koukám, že začaly žloutnout
a pak jsem se na to vykašlala, protože ty houby tak krásně voněly a vůbec nezapáchaly, tak všechny jsem je usušila, a udělala si houbové voňavé koření, které jsem dal také synovi a já ho jedla celou zimu v polévkách, a já i on jsme pořád naživu.
Tak se těším, že letos bude také taková úroda.
Suzy, žampión zápašný poznáte podle nepříjemné vůně, která se varem zintenzivní. Je popisovaná jako karbol, ale já si pach karbolu představit neumím. Jednou jsem ale dostala papírovou tašku žampiónů od kolegy a těšila jsem se, jak je večer usmažím. V pánvi smrděly děsně, jako bakelit nebo inkoust, hodně silně. Ale protože jsem o zápašných žampiónech tenkrát nevěděla, snědli jsme celou mísu a nic nám nebylo.
Ahoj inžinýrko! Já si vzpomínám, už jsi mi to psala, když jsem se tady na ty žampiony vloni ptala. Mně teda zase krásně voněly po houbách, akorát bylo divné, že se opravdu hodně obarvily na žluto, během mažení. Ale v tu chvíli jsem si to neuvědomila, že je ta barva nějak divná,
a řídila jsem se tou vůní a také chutí. A chutnaly mi moc. Snědla jsem je a ostatní nasušila, a jedla celou zimu v mém houbovém koření a jak vidíš, tak jsem ještě živá.
Takže asi zrovna mně ty zápašné nijak nevadí a navíc mi voní. Už se těším, jestli letos zase porostou. Díky za připomenutí. A také nevím jak smrdí karbol, ale bakelit si ano a asi máš pravdu. Když na to myslím, tak ta vůně byla tak intenzivní, že možná trochu ten bakelit připomínala. Ale já to považovala za silnou houbovou vůni.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.