Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Meruňka - kotlovitá koruna nebo koruna s terminálem

Od: witch* odpovědí: 13 změna:
Dobré ráno. Jste spíše názoru že meruňka má mít dutou korunu nebo s terminálem. Mám meruňku třetí rok a mám zapeěstovanou kotlovitou. Nicméně, jsem zde narazila na příspěvek nějaké nebohé staré meruňky po radikálním řezu, kde někdo nedoporučuje právě dutou korunu ale tu s terminálem. Takže se ptám, s terminálem nebo bez a proč. O stromy se zajímám teprve krátce, tak budu ráda, pokud mi to někdo vysvětlí. Děkuji.

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

jabraka*
hodnocení

2x

Nejprve je potřeba respektovat vlastní typ stromku.Nenutit ho měnit vlastní mentalitu,schopnost vytvářet plodonosný obrost a vytváření květních pupenů na koncích letorostů nebo spíše u kmene.Já jsem předloni sadil meruňku sloupovitou.Má schopnost tvořit obrost na kmeni,terminál má volný a obrost nakrátko rostoucí a květy vytváří už blízko kmínku.Bohužel je ranná a květům letos vůbec nepřeje počasí.Myslím tedy,že rozhodnutí je zcela na vás.

Našel jsem webstránku s obsáhlými informacemi. abecedazahrady.dama.cz/...

JABRAKA

witch*
hodnocení

Jako začátečník koukám na videa na YouTube od pana Urbánka. Již jsem se ale setkala s tím, že se p. Urbánkem neřídit. Tak mi z toho jde občas hlava kolem.O počasí bych nemluvila. Těšila jsem se jak dítě z prvních 4 kvítků a vzaly mi je ty ohromný fičáky,co byly. Odrůda se jmenuje Spring Blush tuším. Ještě mrknu a až budu mít chvíli času navíc, tak fouknu i fotku. K sloupovitým - od minulého roka mám jabloň a už jsem četla i něco takového že ostatní sloupovité stromy než jabloně nejsou. Nějak to tam vysvětlovali proč nejsou sloupovité, ale jak říkám, jako začátečnice mám v tom ohromné zmatky.
witch*
hodnocení

Ano, tak odrůda velmi raná - Spring Blush. Přikládám fotky.
Meruňka - kotlovitá koruna nebo koruna s terminálem
Meruňka - kotlovitá koruna nebo koruna s terminálem #2

host
hodnocení

2x

Řezat co nejméně, vytéká míza. Tvar: záleží na tom, jestli je merunka volně v zahradě, nebo u stěny, kde se rozrůstá naplocho. Někdy si sama vytáhne terminál.. Pozor na rozlomení, větve ztěžklé plody je dobré přivázat k roštu na stěně, nebo podepřít tyčemi, aby se celá větev pod vahou meruněk neulomila.

Merunka v postoru obvykle kvete později než merunka u slunné zdi. Tam kvete již brzy z jara a v té době ještě někdy včely spí a není kdo by merunku opyloval. Také záleží na druhu, je dobré se podívat na to, co mají sousedi a poradit se s nimi, co ve vašem kraji jde a co ne.

witch*
hodnocení

Děkuji za perfektní odpověď. Meruňka je na slunném stanovišti, kam pere sluníčko od rána do večera (když vůbec svítí) na jihozápadní straně mám totiž problém i s kytkama do oken. Málokterý ty úpaly dají.A prostoru okolo sebe má meruňka také dostatek. Sousedka má meruňku hned vedle a kvete naštěstí ve stejnou dobu takže ani opylování se nebojím. Tenhle rok holt ale kvůli počasí budu mít prd a ne pár meruněk.

hodnocení

0x

Jestli s terminálem nebo bez je na vás. Kotlovitá koruna je vzdušnější, může do ni lépe slunce, ale je náchylnější na rozlomení. Stromek co máte je spíše směřován na kotel, terminál byste musel získat vyvázáním vhodné větve. Sloupovité stromy mimo jabloní neexistují, ačkoliv to mnozí melou stále dokola.

witch*
hodnocení

Já focenou meruňku nechci převychovat na terminál. Udělala jsem ji právě zmiňovanou kotlovitou korunu a nechci měnit. Chtěla jsem jen znát názory zkušenějších kdybych náhodou zase někdy přišla s další meruňkou ze zahradnictví. :) Přiznám se, že mě svrbí ruce pořídit druhou, a pěstovat ji s terminálem, abych mezi nimi viděla rozdíl.
dylin
Pořiďte i druhou... Tech 250 korun, co stromky stojí, bych ani nelitoval, kdyby se experimentování nepovedlo. Naši vždycky pěstovali meruňku na kotel a dobrý. Já ji mám na terminál, protože mi ten tvar přijde přirozenější. Ale to je jen můj přístup k estetice.
witch*
hodnocení

Což těch 250,- ani nezabolí, ale místa na zahradě ubývá. :D Tu švestka, tu jabloň, meruňka, ořech, třešeň, nektarinka, maliny a 13x kanadské borůvky podél chodníku, stromové (2) i keřové (2) rybízy. Potřebovala bych tu zahradu nafouknout. :)
Květiny a okrasné keře jsem vynechala. Ještě jsem si koupila před pár dny rododendron. Ten taky časem zabere víc místa.
Meruňka - kotlovitá koruna nebo koruna s terminálem #3
boje

Kotlovitá koruna se dělá u broskvoní, meruňka koruna normální, protože řez moc ráda nemá.

Experimenty s řezem si může dovolit zkušený zahrádkář. Ale i s tím vědomím, že mu odejde a nesmí litovat, že se nezadařilo.

Jak radí dylin, kupte ještě jednu, meruňky by stejně mohly být v zahrádce dvě, když se neurodí, nebo, když jedna odejde /a ty mrtvice jsou více než časté/

Když se zadaří a plodí obě, tak je radost rozdávat, či přebytky vyměnit, prodat. Velice zdravé ovoce.

Výsadbu rhododendronu jste absolutně nezvládli.

Píšete, že víte, jak se rozroste a nasadíte ho přímo na plot.

I když se může stříhat anebo vylamovat, tak ho vlastně tímto umístěním zprzníte.

U toho domu máte trávník a na konci snad tůji v rohu, tam by nešel přesadit?

Podívejte se na obrázky rho... v Google, jak velký keř to bude a kolik potřebuje okolo sebe prostoru, aby kvetoucí keř vynikl.

witch*
hodnocení

Na rododendron jsem se neptala. Navíc je na tomhle místě právě proto, že je tam odpočinkové místo naší starší feny ze dvou,kterou jsme přes stáří a nemoc museli už v únoru uspat.Takže si příště ty Vaše rádoby chytré kydy nechte od cesty a vyjadřujte se jen k původnímu vláknu,což je meruňka. HOWGH.
Navíc teda si pletete túji s vrbou a předzahrádkou se zahradou.

riva
hodnocení

0x

Meruňku je lepší moc neřezat a nechat ji ať roste, jak může. V létě možná včas zaštípnout dlouhé (zelené) letorosty.

witch*
hodnocení

Dobře. Děkuji za odpověď.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]