Nejste přihlášen/a.
Moji asi čtyřicetiletou třešeň potkalo něco podobného. Loňské jaro - normálně bohatě kvetla. Úroda třešní - lehce menší, ale nic nápadného. Nápadné bylo žloutnutí listů a jejich opad mnohem dříve než u jiných třešní v okolí. Názory dvou (asi) zkušených sadařů: 1. Mrtvice stromu. 2. V jílovitém podloží nemohla spodní voda ke kořenům, strom uschl. Druhý názor jsem nerozporovala, jen si tiše pomyslela, že během těch čtyřiceti let byla i sušší léta a podloží stále stejné.
Na podzim jsem se rozhodovala, jestli kácet hned, nebo čekat na zázrak. Počkala jsem do jara, mimo jiné i proto, že třešeň byla ideální místo na věšení krmítek pro ptáky. Na jaře se zázrak nestal. Naprostá většina pupenů byla po rozmáčknutí suchá. Všechny třešně v okolí rozkvetly, moje ne. Je to dva týdny, co se kácelo. V nejvyšších větvích jsem pak objevila několik živých pupenů, ale opravdu snad jen na jedné větvi.
Dřevo si vzal známý na uzení. Při té příležitosti jsem se dozvěděla, že jsem neměla nechal kmen rozřezat, ale nabídnout za (prý) velmi dobrou cenu puškařům. Třešňové dřevo prý je na pažby vyhledávané. Hlavní rada tedy je, abyste při kácení myslel na puškaře.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.