Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Změna barvy

Od: diana* odpovědí: 5 změna:

Dobrý den. Před 3roky jsem si pořídila asi 30 cibulek různě barevných tulipánů. Letos už jsou skoro všechny čevené. Dá se tomu nějak předejít než bych si koupila znovu nové druhy a barvy nebo to nemá význam, protože mi to nějak zmutuje. Děkuji

Diana

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

idanova*
hodnocení

4x

Zdravím. Příčina je jednoduchá. Ty tulipány, které byly vyšlechtěné již velmi dávno, mají "ustálené" barvy (např. červené, žluté, růžové) a velmi dobře se množí. Zatímco ty "atraktivnější" barvy jsou z pozdějšího šlechtění, a křížením získaly určitou "choulostivost". Takže pokud vám místo barevných, vyrostly samé červené, znamená to, že ty červené jsou velmi houževnaté a velmi dobře se vám namnožily. Zatímco ty choulostivější nevytvořily nové cibule, které by vykvetly. Proto se doporučuje ty "vzácnější" barvy každoročně vyrýt, nechat "odpočinout a nabrat sílu" a s podzimem vysadit na jiné stanoviště. Pokud má tulipán virózu - nemoc, projeví se to až několikaberevným žíháním (mimochodem velmi krásným), jak píše @ben = pestrokvětost. Nikdy se nemůže změnit např. fialový nebo oranžový tulipán v červený nebo žlutý. Ida

doplněno 23.05.21 20:20:

Pro zajímavost přikádám 3x pestrokvětost

Změna barvy
Změna barvy #2
Změna barvy #3

ben®
hodnocení

3x

Dobrý den, příčinou změny barev tulipánů je viroza - tulipánová pestrokvětost. Zdravím!

liska5
hodnocení

3x

Tohle vyšeptání barev je typické u mečíků /hlízy/, ale u tulipánů /cibule/jsem to nezažila. U tulipánů virozu jsem měla a dělalo to u žlutých červené šmouhy.

mate59
hodnocení

0x

Měli jsme tulipány President Kennedy žluté a zůstali po pár sezonách do červena,tak jsou červené ani cibulky nevybírám.Proč to mutuje,nevím.

hodnocení

0x

Dnes už zesnulá sousedka vždycky říkávala, že pokud jsou na záhoně tulipány různých barev a řežou se do vázy společně jedním nožem, že změní barvy a budou všechny stejné. Co je na tom pravdy, nevím.

Ale fakt je, že jsme pestré měli, tím nožem jsem je řezala a dneska jsou všechny jen žluté. Tak kdo ví. *zmateny* Jaga.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]